Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Novo o sladkorni bolezni: Ne samo sladkor, nevarna je tudi sol


T. N. S.
9. 11. 2023, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Čezmerno uživanje soli lahko poruši ravnovesje črevesnih bakterij.

zdravje soli.jpg
Shutterstock
Paziti je potrebno tudi pri soli.

Vsi vemo, da preveč sladkorja lahko vodi v sladkorno bolezen, že samo ime bolezni nas opozarja na to. Zdaj pa se je izkazalo, da moramo paziti tudi pri soli. Študija univerze Tulane, objavljena prejšnji teden v medicinski reviji Mayo Clinic Proceedings, je prva raziskovala povezavo med količino soli v prehrani in tveganjem za sladkorno bolezen tipa 2 in jo tudi potrdila.

»Vemo, da lahko omejevanje soli zmanjša tveganje za srčno-žilne bolezni in visok tlak, nismo pa vedeli, da se zaradi soli tudi redimo in zbolevamo za sladkorno boleznijo,« je povedal glavni avtor študije dr. Lu Qi., direktor raziskovalnega centra za debelost Univerze Tulane in profesor na šoli za javno zdravje in tropsko medicino. Raziskovalci so 12 let preučevali vnos soli pri več kot 400.000 odraslih, od katerih je več kot 13.000 udeležencev, ki so redno uživali sol, zbolelo za sladkorno boleznijo tipa 2. V primerjavi z udeleženci, ki so le redko uporabljali sol ali pa sploh ne, je bila verjetnost, da bodo zboleli, do 40 odstotkov večja. Za točen odgovor, zakaj je tako, bo treba še več raziskovati, verjetno pa je razlogov več. Čezmerno uživanje soli lahko poruši ravnovesje črevesnih bakterij, kar povzroči vnetje črevesja, to pa povzroči odpornost proti inzulinu. Preveč soli vpliva tudi na hormon leptin, ki uravnava sitost in nas dela bolj lačne, s tem pa bolj nagnjene k debelosti.

Kako soliti brez soli?

Bi se torej morali soli popolnoma odpovedati?

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 45, 7. november 2023.

nasl_Jana_45.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.