Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Špargljeve kocke in zvitki


Jana
16. 5. 2011, 04.40
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Dve kraški specialiteti za ta čas.

Špargljeve kocke in zvitki

 Kocke

Sestavine: 40 dag divjih špargljev + 2 jajci + 40 dag starega kruha + ½ l
mleka + 15 dag pancete + sol + poper.
Priprava: Kruh namočimo v vročem mleku in pustimo, da se dobro prepoji.
Sesekljamo blanširane šparglje, dodamo jajci, začimbe (sol, poper) in dobro
premešamo. Odcedimo kruh in ga pretlačimo ter ga dodamo masi, ki mora biti mehka, po potrebi dodamo smetano in mleko. Vse skupaj damo v pekač, ki naj bo obložen s peki papirjem, in pečemo pri 180 °C. Serviramo  s špargljevo omako in poljubnim mesom.

 

Zvitki

 Sestavine : Za testo (tako imenovano rezančevo testo): 1 jajce * 10 dag bele moke (za 4 osebe vzamemo dve količini); za nadev: 20 dag skute * pet žlic kisle smetane * 10 dag naribanega dobrega parmezana * 20 dag špargljev * malo masla za cvrenje * sol * poper * česen.
Priprava: Zamesimo testo in ga pustimo počivati najmanj pol ure. V tem času pripravimo nadev iz skute, smetane, ribanega parmezana in očiščenih ter blanširanih in na koščke narezanih špargljev, ki jih malo pocvremo na maslu in jim dodamo sol, poper in česen.
Testo razvaljamo na dve večji plošči, približno 20 x 30 cm, in ju nekoliko (od 2 do 3 minute) pokuhamo v slanem kropu, ki smo mu dodali dve žlici olja, da se testo ne sprime. Testo ohladimo in namažemo z nadevom. Če želimo, da je nadev bolj kremast, maso zmešamo s paličnim mešalnikom. Testo zvijemo kot rulado in damo v hladilnik za nekaj časa.
Ohlajeno režemo na 1,5 cm velike  koščke in zlagamo na peki papir. Če želimo, da bo naš izdelek še boljši in lepši, ga po vrhu potresemo z na široko naribanim parmezanom. Pečemo v pečici pri okoli 220 stopinjah od 20 do 30 min.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.