Slastni zimski GOLAŽI
Golaž je jed za vse letne čase, še posebej pa tekne pozimi. Počasi in vnaprej skuhan, slasten in sočen čaka na štedilniku, da ga pogrejemo, ko pridemo domov.

Segedinski golaž
Za 4 osebe
Priprava: 20 minut
Kuhanje: 2 uri
Sestavine: 300 g čebule * 1 rdeča paprika * 1 rumena paprika * 600 g kislega zelja * 400 g na kocke narezane govedine * 400 g na kocke narezane svinjine * sol * 2 žlički mlete sladke paprike * 2 žlički ostre mlete paprike * 2 žlički mlete kumine * poper * 2 žlički posušenega origana * 150 ml sladke smetane * 250 ml zelenjavne juhe (iz kocke) ali jušne osnove * 2 žlički paradižnikove mezge * 6 žlic sesekljanega peteršilja.
Priprava: Čebulo na drobno sesekljamo. Papriko razrežemo, očistimo in narežemo na 1 cm velike koščke. Kislo zelje nekoliko oplaknemo in odcedimo. Pomešamo čebulo, papriko, na kocke narezano meso in kislo zelje. Začinimo z 1 žličko soli, 1 žličko mlete sladke paprike, 1 žličko ostre mlete paprike, 1 žličko mlete kumine, z origanom in poprom. Pomešane sestavine damo v težko kozico z debelim dnom in tesno prilegajočim se pokrovom (premer 30 cm). Pečico ogrejemo na 190 stopinj. V drugi kozici pristavimo smetano, juho in paradižnikovo mezgo. Ko tekočina zavre, solimo in popramo. Dobro premešamo in zlijemo na sestavine v kozici za dušenje. Kozico pokrijemo in postavimo na spodnjo rešetko v vročo pečico. V pečici dušimo jed 2 uri. Vmes občasno premešamo. Zadnjih 30 minut odstranimo pokrov. Jed po okusu še začinimo (sol, poper, kumina, paprika), potresemo s peteršiljem in ponudimo. Zraven postrežemo s kislo smetano, da si vsak sam izboljša jed na krožniku. Priloga: krompir v kosih.
Recepte za ostale okusne golaže boste našli v reviji Zarja št.1, 5.1.2016
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se