© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Slastni pomladni pleveli


Katja Kmet
29. 3. 2016, 00.00
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:59
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Kadar gremo na sprehod v prebujajočo se naravo, združimo prijetno s koristnim. Mimogrede naberemo nekaj divjih zeli, ki so ne samo okusne, temveč tudi polne vitaminov.

k_koprivna_solata.jpg

Pripravimo jih na številne, preproste načine: divja hrana ima prav poseben čar in okus. Pomladne zeli – pravzaprav so to divje rastoči pleveli – pogosto dopolnimo z jajci (seveda iz proste reje, ker imajo tudi mnogo boljši okus), primešamo jih solati, testeninam, iz njih naredimo pikantno omako pesto, priljubljeni regrat pa tudi ni samo za v solato, temveč ga lahko tudi ocvremo in z njim obložimo sendvič. Ni kaj, pomlad je čas za nove, divje okuse!

Špageti z divjimi šparglji

 Za 4 osebe

Priprava: 15 minut

Kuhanje: 10 minut

 Sestavine: 350 g špagetov (ali ozkih rezancev) * 200 g divjih špargljev * 2 sveži jajci * nariban parmezan * nariban ovčji sir (pekorino) * 3 žlice oljčnega olja * sol in sveže mlet poper. 

 Priprava: Očistimo divje šparglje, morebitni oleseneli spodnji del stebla pri tem odlomimo in zavržemo. Šparglje operemo in odcedimo. V ponvi segrejemo olje, dodamo šparglje, solimo, popramo in počasi pražimo od 5 do 6 minut. Če je treba, prilijemo nekaj žlic vroče vode, da se šparglji ne primejo. V veliki posodi vrele, osoljene vode skuhamo špagete (čas kuhanja preverimo v navodilu na zavitku). Medtem ko se kuhajo, ubijemo dve zares sveži jajci v skledo za solato. Stepemo ju z vilicami ter primešamo nariban parmezan in nariban ovčji sir. Skledo postavimo za nekaj minut nad kozico, v kateri kuhamo testenine – da se jajčna zmes pregreje. Ko so špageti kuhani, jih odcedimo in takoj stresemo v skledo z jajčno zmesjo. Hitro premešamo, nato pa stresemo v ponev z zelo vročimi prepraženimi šparglji. Premešamo in takoj ponudimo.

 Ostale recepte (Krhka pogača z jajci in s šparglji, čemaževa skuta z v trdo kuhanimi jajci, jajčna solata s čemažem, juha iz mladih kopriv, pomladanska solata s koprivami, regratovi ocvrtki v sendviču) poiščite v Zarji št. 13, 29. 3. 2016

Nasvet: Regratove cvetove lahko pripravimo tudi kot sladico. Za ocvrte regratove cvetove zmešamo 2 skodelici moke, 2 stepeni jajci in 2 skodelici mleka, da dobimo testo. V testo pomakamo regratove cvetove (držimo jih za ostanek peclja) in dajemo v ponev z razgretim oljem. Cvremo, da cvetovi zlato porjavijo, nato jih obrnemo in ocvremo še z druge strani. Cvetove odcedimo na papirnatem prtiču, ponudimo pa jih posute s sladkorjem ali pokapljane z medom.

Poskusimo pa lahko tudi ocvrte regratove liste. Pripravimo gosto tekoče, gladko testo iz skodelice polnovredne moke, 1,5 skodelice vode, 1 jajca, malo kvasa in malo zeliščne soli. Oprane in odcejene regratove liste pomočimo v testo, malo odcedimo in zlato ocvremo na maščobi ali pa jih pomočimo v testo, zložimo na pekač, prekrit s papirjem za peko, damo v vročo pečico ter pečemo od 5 do 10 minut.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.