© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Slastne Martinove pečenke


K.K.
5. 11. 2015, 00.00
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ker je gos velika in priprava pečenke precej zamudna, se lahko približamo starim šegam in navadam tudi tako, da postavimo na mizo kar piščanca,

nova kura.jpg
SHUTTERSTOCK
Pečeni piščanec s česnom

Pečeni piščanec s česnom

Za 4 osebe

Priprava: 30 minut

Pečenje: 1 ura in 40 minut

Sestavine: 600 g majhnih krompirjev * 18 velikih strokov česna * 1 piščanec za peko (1,6 kg) * sol * poper * timijan * 3 žlice oljčnega olja * 2 dl vermuta * 1 dl belega vina.

Priprava: Krompirje skrtačimo in pristavimo s toliko vode, da so pokriti. Kuhamo jih 20 minut oziroma toliko, da so kuhani. Odcedimo jih in še vroče olupimo. Olupimo česnove stroke. Piščanca oplaknemo in osušimo s papirnato brisačo. Z zunanje in notranje strani ga natremo z mešanico soli in popra. V trebušno votlino damo polovico česnovih strokov in 5 vejic timijana. Piščanca položimo v večji pekač. Kuhane, olupljene krompirje in preostale česnove stroke pomešamo z 2 žlicama oljčnega olja in porazdelimo okrog piščanca v pekaču, zraven damo tudi nekaj vejic timijana. Pečemo v spodnji tretjini vroče pečice pri 200 stopinjah 40 minut (ventilacijska pečica ni primerna). Pristavimo vermut, vino in 1 dl vroče vode. Ko tekočina zavre, z njo prelijemo piščanca in ga pečemo še 1 uro. Piščanca damo na pladenj, obložimo ga s krompirjem in ponudimo.

Več receptov za martinove pečenke poiščite v reviji Zarja št.20, 3.11.2015


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.