Slana pogača z orehi
Iz enakega testa lahko spečemo tudi pogačo s sirom in zelmi.

Za 4 osebe
Priprava: 20 minut
Počivanje: 70 minut
Pečenje: 25 minut
Sestavine: 400 g moke * pol žličke soli * 20 g svežega kvasa (pol kocke) * 6 žlic olivnega olja * 100 g sesekljanih orehovih jedrc * 2 vejici rožmarina * 8 žajbljevih listov * maščoba za pekač * moka za delovno površino.
Priprava: Moko pomešamo s soljo. Kvas razpustimo v 2 dl mlačne vode. Prilijemo ga k moki, dodamo 4 žlice olja in zamesimo gladko, voljno testo. Testo naj v pokriti skledi in na toplem vzhaja 1 uro. Sesekljamo osmukani rožmarin in žajbljeve liste. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Namastimo pekač. V vzhajano testo zamesimo sesekljane orehe in sesekljane dišavne zeli. Testo razvaljamo v okroglo ploščo s premerom 30 cm. Položimo ga na pripravljeni pekač. S prsti vtisnemo v površino testa plitve vdolbine. Testo pokapljamo s preostalim oljem in pustimo znova vzhajati 10 minut. Pečemo v pečici na srednji rešetki 25 minut. Pogača tekne vroča, pa tudi ohlajena.
Nasvet: Iz enakega testa lahko spečemo tudi pogačo s sirom in zelmi. Za nadev vzamemo 200 g gorgonzole, jo pretlačimo z vilicami in ji primešamo sesekljan svež rožmarin (2 vejici), sesekljan origano (2 vejici), 2 žlici olivnega olja in 30 g sveže naribanega parmezana. Vzhajano testo še enkrat pregnetemo, razdelimo na dva dela in vsak del razvaljamo. Eno ploščo razvaljanega testa damo na namaščeni pekač. Obložimo z nadevom in pokrijemo z drugo ploščo testa. Robove testa navlažimo z malo vode in stisnemo, da se zlepijo. V površino testa naredimo z žličko plitve vdolbinice in pokapljamo z oljem. Pustimo vzhajati 10 minut, nato približno 20 minut pečemo v vroči pečici.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se