© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Škampova juha, zvezda božične večerje


Lara Jelen
24. 12. 2022, 08.30
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Pri Darji Končarevič, lastnici Bazilike in Bifeja ter avtorici nove kuharske knjige Vsi za mizo, je praznovanje božiča velika reč. »Še posebej velik poudarek je, seveda, na tem, kaj bomo postavili na mizo. Z bratoma smo odgovorni za pripravo večerje. Kombiniramo tradicionalne jedi, ki jih pripravljamo vsak božič, z novimi recepti, ki se jih vselej lotevamo z velikim zanosom. Jutro pred božičem se dobimo na ljubljanski tržnici. Najprej zavijemo v ribarnico, potem pa še do branjevk, kjer se založimo z zelenjavo. Sledi obvezni kozarček nečesa močnega, da se pogrejemo, potem pa hitro domov kuhat,« nam je opisala družinske navade in dodala še nekaj svojih preizkušenih receptov. Tekst: L. J. foto: Manca Jevšček

škampova-juha
revija Jana
Zvezda božične večerje

Letos bo, tako kot vsako leto, njihov meni morski. Darja ima že vse načrtovano. »Da se lažje prebijemo čez vso kuharijo, ki nas čaka, bomo začeli s prigrizki: domačim kruhom in finimi namazi. Skuhali bomo našo tradicionalno škampovo juho. Ta je vsakoletna zvezda božične večerje. Sledili ji bodo gratinirane kapesante in dišeči lososovi kotletki iz pečice s številnimi prilogami. Priloge so moja strast. Zagotovo bodo na mizi stročji fižol s česnovim čipsom, hrustljavo zapečen krompir in kakšne zanimive solate. Za sladico pa bo čokoladni puding s kardamomom. Ko bomo odpirali darila, bomo grizljali piškote z javorjevem sirupom in orehi pekan,« je navdušeno razlagala Darja. K sreči je ena tistih, ki svojih receptov ne skriva. Še več, vse tokratne recepte boste našli tudi v njenih kuharicah: škampovo juho v knjigi Toplo priporočam, ki je izšla leta 2015, preostale štiri pa v novi Vsi za mizo. Naj vas navdihne.

Darja Končarevič
revija Jana
Darja Končarevič

Bistra škampova juha

Sestavine za 10 krožnikov

1,2 kg korenja

1/4 gomoljne zelene

1 manjša peteršiljeva korenina

1 čebula

10 strokov česna

1/4 pora

1 manjša koleraba

sol, poper v zrnju

3 klinčki

1 manjše jabolko

1,2 kg jadranskih škampov

150 g tankih riževih rezancev

beli poper

Priprava

1. Za začetek korenje, zeleno, peteršiljevo korenino, čebulo, česen, por, kolerabo, jabolko in začimbe prelijemo s štirimi litri vode ter skuhamo res okusno zelenjavno jušno osnovo. Ven polovimo korenje in ga narežemo na kolutke. Juho precedimo in vanjo damo korenje. Po potrebi dosolimo. To lahko pripravimo že vnaprej.

2. Škampe očistimo in oklepe previdno prerežemo (najlažje s škarjicami). Tik pred zdajci jušno osnovo spet zavremo, dodamo cele škampe in kuhamo še slabih 10 minut. V vrelo juho stresemo še riževe rezance, počakamo nekaj minut, da se zmehčajo, in razdelimo med neučakane člane omizja.

NAMIG

Če nam kakšna porcija ostane, jo lahko mirne vesti pojemo naslednji dan.

Več v Jani, št. 51, 20. 12. 2022 


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.