Škampova juha, zvezda božične večerje
Pri Darji Končarevič, lastnici Bazilike in Bifeja ter avtorici nove kuharske knjige Vsi za mizo, je praznovanje božiča velika reč. »Še posebej velik poudarek je, seveda, na tem, kaj bomo postavili na mizo. Z bratoma smo odgovorni za pripravo večerje. Kombiniramo tradicionalne jedi, ki jih pripravljamo vsak božič, z novimi recepti, ki se jih vselej lotevamo z velikim zanosom. Jutro pred božičem se dobimo na ljubljanski tržnici. Najprej zavijemo v ribarnico, potem pa še do branjevk, kjer se založimo z zelenjavo. Sledi obvezni kozarček nečesa močnega, da se pogrejemo, potem pa hitro domov kuhat,« nam je opisala družinske navade in dodala še nekaj svojih preizkušenih receptov. Tekst: L. J. foto: Manca Jevšček

Letos bo, tako kot vsako leto, njihov meni morski. Darja ima že vse načrtovano. »Da se lažje prebijemo čez vso kuharijo, ki nas čaka, bomo začeli s prigrizki: domačim kruhom in finimi namazi. Skuhali bomo našo tradicionalno škampovo juho. Ta je vsakoletna zvezda božične večerje. Sledili ji bodo gratinirane kapesante in dišeči lososovi kotletki iz pečice s številnimi prilogami. Priloge so moja strast. Zagotovo bodo na mizi stročji fižol s česnovim čipsom, hrustljavo zapečen krompir in kakšne zanimive solate. Za sladico pa bo čokoladni puding s kardamomom. Ko bomo odpirali darila, bomo grizljali piškote z javorjevem sirupom in orehi pekan,« je navdušeno razlagala Darja. K sreči je ena tistih, ki svojih receptov ne skriva. Še več, vse tokratne recepte boste našli tudi v njenih kuharicah: škampovo juho v knjigi Toplo priporočam, ki je izšla leta 2015, preostale štiri pa v novi Vsi za mizo. Naj vas navdihne.

Bistra škampova juha
Sestavine za 10 krožnikov
1,2 kg korenja
1/4 gomoljne zelene
1 manjša peteršiljeva korenina
1 čebula
10 strokov česna
1/4 pora
1 manjša koleraba
sol, poper v zrnju
3 klinčki
1 manjše jabolko
1,2 kg jadranskih škampov
150 g tankih riževih rezancev
beli poper
Priprava
1. Za začetek korenje, zeleno, peteršiljevo korenino, čebulo, česen, por, kolerabo, jabolko in začimbe prelijemo s štirimi litri vode ter skuhamo res okusno zelenjavno jušno osnovo. Ven polovimo korenje in ga narežemo na kolutke. Juho precedimo in vanjo damo korenje. Po potrebi dosolimo. To lahko pripravimo že vnaprej.
2. Škampe očistimo in oklepe previdno prerežemo (najlažje s škarjicami). Tik pred zdajci jušno osnovo spet zavremo, dodamo cele škampe in kuhamo še slabih 10 minut. V vrelo juho stresemo še riževe rezance, počakamo nekaj minut, da se zmehčajo, in razdelimo med neučakane člane omizja.
NAMIG
Če nam kakšna porcija ostane, jo lahko mirne vesti pojemo naslednji dan.
Več v Jani, št. 51, 20. 12. 2022
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se