© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Sadni kruh


Jana
20. 12. 2010, 14.58
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Za praznični posladek.

Sadni kruh

Za 3 štručke


Priprava: 30 minut in čas za namakanje
Pečenje: od 25 do 30 minut

Sestavine: 100 g suhih sliv (brez koščice) *100 g suhih fig * 100 g suhih jabolčnih krhljev * 100 g suhih marelic * 50 ml viskija * 50 g pinjol * 50 g listasto narezanih mandljev * 50 g pistacij * 1 žlička mletega pimenta * 1 žlička suhega kvasa * 100 g moke.

Priprava: Na drobno zrežemo in sesekljamo slive, fige, jabolka in marelice. Sesekljano suho sadje damo v skledo. V kozici pristavimo viski in 80 ml vode, da zavre. Z zavretkom prelijemo suho sadje v skledi, pokrijemo in pustimo stati 30 minut. Medtem na grobo sesekljamo pinjole in pistacije. Pomešamo jih z mandljevimi lističi. Polovico te zmesi prihranimo, drugo polovico pa pomešamo z moko, s suhim kvasom, pimentom in z namočeno mešanico suhega sadja. Dobro pregnetemo z rokami. Testo razdelimo na 3 enake dele, nato pa oblikujemo v 3 podolgovate, 2,5 centimetra debele štručke. Pekač prekrijemo s papirjem za peko. Na papir položimo štručke, pokrijemo jih s prtičem in pustimo, da na toplem vzhajajo 30 minut. Štručke premažemo z vodo, posujemo s prihranjeno mešanico mandljev, pistacij in pinjol, nato pa nekoliko pritisnemo, da se mešanica prime testa. Štručke pečemo na srednji rešetki v ogreti pečici pri 180 stopinjah od 25 do 30 minut. Po 15 minutah jih pokrijemo štručke z aluminijevo folijo, da se ne zapečejo preveč. Sadni kruh naj se popolnoma ohladi, nato narežemo štručke na 1 cm debele rezine. Med dvema plastema papirja hranimo narezani sadni kruh v tesno zaprti pločevinasti škatli. Na hladnem se obdrži do 3 tedne.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.