Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Ribji file z blitvo


Jana
28. 3. 2011, 10.05
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Klasika za ljubitelje ribe.

Ribji file z blitvo

Za 1 osebo
Priprava: 20 minut
Kuhanje: 20 minut

Sestavine: 150 g majhnih krompirjev (kuhanih in olupljenih) * 80 g blitve * 1 rdeča paprika * 2 žlici olivnega olja * sol * poper * 40 g narezane čebule * košček čilija * 2 (po 80 g) ribja fileja (losos, skuša, postrv …) * 1 žlica limoninega soka * 2 žlici olja * sojina omaka za dodatek.

Priprava: Kuhane in olupljene krompirje narežemo na rezine. Blitvo očistimo, oplaknemo in dobro odcedimo. Na drobno zrežemo stebla, liste pa narežemo na širše trakove. Papriko očistimo in na tanko narežemo na pramene. V ponvi segrejemo olivno olje. Na močnem ognju zapečemo krompirjeve rezine (od 2 do 3 minute). Solimo in popramo. Dodamo narezana blitvina stebla, papriko, čebulo in čili. Premešamo in pražimo še od 3 do 4 minute. Solimo in popramo. Dodamo blitvine liste in jih skupaj z drugimi sestavinami pražimo še 1 minuto. Ribji file pokapljamo z limoninim sokom. V drugi ponvi segrejemo olje in pečemo ribo na srednje močnem ognju z vsake strani 2 minuti. Odstavimo in pustimo še kratek čas v ponvi, da se kuhanje konča. Pokapljamo s sojino omako in ponudimo z blitvino prilogo.

Nasvet: Ribji file kupimo ali svež ali pa globoko zamrznjen. Sveže fileje oplaknemo pod tekočo vodo in popivnamo s papirnato brisačo do suhega. Zamrznjeni file vzamemo iz zavitka in pustimo čez noč pokritega v hladilniku, da se počasi odtali. Tekočino, ki pri tem izteče, zavržemo, file pa popivnamo s papirjem do suhega. Nato ga uporabimo kot svežega.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.