© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Recepti za prste obliznit: Praznične predjedi in priloge


Lara Jelen
14. 12. 2024, 07.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Če si želimo praznike nekoliko poenostaviti, praznično glavno jed specimo v pečici. Tako bomo pridobili čas za pripravo izvrstnih predjedi ali prilog.

kuhinja7.jpg
Profimedia
Praznični recepti

Piščančja jetrna pašteta z brusničnim želejem

Sestavine

800 g piščančjih jeter

300 ml portovca (ali drugega sladkega rdečega vina)

200 g slanine

1 čebula

4 stroki česna

1 lovorjev list

1/4 čajne žličke sveže zmletega popra

1/4 čajne žličke soli

1 žlička timijana

150 g masla

za žele:

100 g brusnic v kompotu

100 ml portovca (ali sladkega refoška)

100 ml soka od kompota

2 lističa želatine

kuhinja1 profimedia-0235437649.jpg
Profimedia
Piščančja jetrna pašteta z brusničnim želejem

Priprava

1. Jetra očistite, narežite na manjše kose in dajte v skledo. Prelijte jih z vinom in marinirajte vsaj 15 minut. Slanino narežite na kocke in prepražite v ponvi. Dodajte na drobno sesekljano čebulo in na tanko narezan česen ter vse skupaj počasi prepražite.

2. Jetra vzemite iz portovca in jih osušite. Dodajte jih v ponev s slanino in popecite. Prilijte vino, v katerem ste marinirali jetra. Dodajte lovorjev list, sveže zmlet poper, timijan in začinite s soljo. Dušite približno 10 minut, nato odstavite z ognja in pustite, da se ohladi.

3. Ohlajenim jetrom odstranite lovorjev list in jih stresite v mešalnik, dodajte maslo in zmešajte. Mešanico prenesite v model po želji in pustite v hladilniku, da se ohladi.

4. V posodo prelijte odcejene brusnice in portovec. Sok od kompota segrejte in še v vročega dajte lističa želatine, da se razpustita. Ko se to zgodi, vsebino zlijte k mešanici brusnic in vina ter dobro premešajte. Mešanico prelijte v plitvo posodo z robom. Pustite v hladilniku, da se strdi. Nato narežite žele na kocke in postrezite s pašteto.

Še več slastnih receptov vas čaka v nadaljevanju prispevka, objavljenega v reviji Jana,  št. 50, 10. december 2024.

02_Jana_50.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.