Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Popoln piknik


Lara Jelen
8. 6. 2024, 05.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Če si želimo popolnega piknika, moramo zadovoljiti vse okuse. Pri tem so nam lahko v veliko pomoč recepti kuharskega mojstra Saše Šketa. Poglejte njegove specialitete! Tekst: L. J. Foto: osebni arhiv Saše Šketa (sketa.si)

kuhinja Pizza-cevapi.jpg
revija Jana
Pica čevapčiči

Pica čevapčiči

Pica čevapčiči so ena izmed tistih idej, za katere se Sašo sprašuje, zakaj jih ni poskusil narediti že prej. »Gre za polnjene čevapčiče, v katere dodamo tanko rezino mocarele, rezino vloženih paradižnikov in še malo zgoščene paradižnikove omake z baziliko ali origanom. Preprosto, okusno in zanimivo.«

Sestavine

za čevapčiče:

  • 500 g mletega junčjega mesa
  • 100 ml vode
  • 10 g mešanice začimb za čevapčiče
  • 1 žlica mlete paprike

za nadev:

  • 150 g mocarele v kosu
  • 50 g vloženih suhih paradižnikov
  • 2 žlici trojnega paradižnikovega koncentrata
  • 1 žlička bazilike ali origana
  • čili po okusu

Priprava

1.     V 100 ml vode dodamo mešanico začimb za čevapčiče in dobro premešamo.

2.     Mleto meso prestavimo v večjo skledo in prelijemo z začinjeno vodo. Dodamo še žlico mlete paprike in vse skupaj dobro pregnetemo. Maso gnetemo vsaj 5 minut.

3.     Zdaj maso pokrijemo in prestavimo v hladilnik čez noč ali najmanj za 2 uri. Če imamo dovolj časa, lahko meso počiva v hladilniku tudi 48 ur.

4.     Ohlajeno maso za čevapčiče zopet dobro pregnetemo. Sedaj jo gnetemo 8–10 minut, da se masa zrahlja in segreje. Pretlačeno maso pustimo ob strani in se lotimo priprave nadeva.

5.     V manjši skodelici zmešamo paradižnikov koncentrat z začimbami.

6.     Mocarelo narežemo na 5-7 mm široke trakce. Na tanjše trakove narežemo tudi vložene suhe paradižnike.

7.     Vzamemo 35 g mase za čevapčiče in jo oblikujemo v kroglico, ki jo nato sploščimo med dlanmi na približno 5 mm debeline. Nato po sredini na tanko razmažemo paradižnikov namaz, dodamo 1 palčko mocarele in 1 trakec vloženega paradižnika. Nadev z ene in druge strani tesno objamemo z mesom, dobro stisnemo ter med prsti oblikujemo čevapčič. Pri oblikovanju si pomagamo tudi s svaljkanjem po delovni površini.

8.     Oblikovane čevapčiče zlagamo na krožnik in jih pred peko pustimo še nekaj minut na sobni temperaturi, da se rahlo ogrejejo.

9.     Žar pred peko premažemo z oljem ali svinsko mastjo. Čevapčiče lahko pečemo na dobro ogretem žaru, žar plošči ali ponvi. Najprimernejša temperatura je med 180 in 230 °C. Med peko čevapčiče vseskozi obračamo, da se ne prepečejo. Pečemo jih približno 7–8 minut.

10. Pečene čevapčiče postrežemo poleg lepinje ali pečenega krompirja.

SAŠEV NASVET

Za čevapčiče je najbolje skočiti k mesarju in ga prositi, naj nam zmelje junčje meso. Sveže mleto meso bo tisti faktor, ki bo najbolj vplival na kakovost čevapčičev.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 23, 4. junij, 2024.

01_Jana_23.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!
cloud

Trenutno

19 °C

Oblačno

torek, 22. 4

Deževno

10 / 21 °C cloud-rain

sreda, 23. 4

Deževno

11 / 20 °C cloud-rain

četrtek, 24. 4

Deževno

10 / 18 °C cloud-rain

7-dnevni obeti


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.