Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Osvežilne sladice


Jana
24. 7. 2009, 10.45
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Strast po sladkem nas ne mine v nobenem letnem času, a seveda nam poleti prija kaj lahkotnejšega, pa tudi hitro pripravljenega. Recepti so za štiri.

Osvežilne sladice

               Sadje s sladoledom

                Potrebujemo skodelico malin, 3 marelice, skodelico na kocke zrezane lubenice, sladkor in 4 porcije vaniljevega sladoleda.


                Maline sladkamo in z vilicami nekoliko zmečkamo, da priteče sok. Dodamo na kocke zrezane marelice in lubenico, sladkamo po okusu, premešamo, razdelimo po pecljatih kozarcih in dodamo sladoled.

                 Strjenka z jagodami

                  Potrebujemo 35 dag gozdnih jagod, 10 dag sladkorja, 2 dag želatine, 2,5 dl sladke smetane in pomarančo.
              Jagode zmečkamo (nekaj prihranimo celih) in dodamo sladkor, najbolje v prahu. Premešamo in dodamo  želatino, ki jo najprej deset minut namakamo v kozarčku vode, nato pa pogrejemo, da se stopi. Primešamo še stepeno smetano in poravnamo v model, ki ga prej namažemo z oljem (najbolje arašidovim ali mandljevim). V hladilniku naj se strjuje tri ure, nato zvrnemo na krožnik, okrasimo s celimi jagodami in ponudimo.

               Sadna torta

                Potrebujemo kupljeno biskvitno podlago za sadno torto, vaniljev puding, 3 jajca, po  kozarček borovnic in gozdnih jagod, pol litra mleka in sladkor.
                Podlago damo na pladenj.  Puding damo v posodo, dodamo tri rumenjake in tri žlice sladkorja, dobro premešamo in me stepanjem prilijemo pol litra vrelega mleka. Posodo damo na ogenj in kremo prevremo. Takoj primešamo stepene beljake, in ko se krema malo ohladi, še sadje. Poravnamo jo na biskvit in damo v hladilnik, da se krema strdi. Okrasimo s svežim sadjem in stepeno smetano.           

                Skuta z lešniki

                Potrebujemo pol kg pretlačene  nemastne skute, sladkor, lonček sladke smetane,  5 žlic zmletih lešnikov, žlico ruma, tablico črne čokolade.
                 Skuti primešamo sladkor ali sladilo, stepeno smetano, lešnike in rum (še boljši je mandljev liker). Zmes damo v skodelice in spravimo v hladilnik. Preden ponudimo, oblijemo s stopljeno čokolado, ki ji med topljenjem dodamo malo mleka.


                     Ribezova kupa

                      Potrebujemo četrt litra črnega ribeza,  8 otroških piškotov, 4 žlice medu, 4 žlice na grobo nastrgane čokolade, 2 dl sladke smetane.
                       Pol ribeza zmečkamo z vilicami, pol pustimo celega. Dodamo zdrobljene piškote, med in nastrgano čokolado ter dobro premešamo. Porazdelimo po skodelicah in spravimo v hladilnik. Preden ponudimo, okrasimo   s stepeno smetano in vejicami zrelega ribeza.
                     


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.