Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Musaka z bučkami


Jana
23. 2. 2010, 11.39
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Izvrstna brezmesna večerja ali kosilo.

Musaka z bučkami

Za 6 oseb


Priprava: 1 ura
Pečenje: 1 ura in pol

Sestavine: 1 čebula * 2 stroka česna * 5 žlic olivnega olja * 500 g mešanega mletega mesa * 2 žlici paradižnikove mezge * 800 g na grobo sesekljanih paradižnikov (olupljenih, očiščenih semenja) * 1 žlička sesekljanega origana * 1 šopek peteršilja * sol * poper * 2 do 3 žlice limoninega soka * 800 g krompirja * 600 g bučk * 200 g fete * 50 g masla in maslo za namaz modela * 40 g moke * pol litra mleka * sveže nariban muškatov orešček.

Priprava: Čebulo in česen olupimo, na drobno sesekljamo in steklasto prepražimo na 1 žlici olivnega olja. Dodamo mleto meso in ga med mešanjem pražimo na srednje močnem ognju 5 minut, da se naredijo grudice. Dodamo paradižnikovo mezgo in sesekljane paradižnike, začinimo z origanom in kuhamo, da počasi vre 20 minut. Solimo, popramo, dodamo limonin sok in sesekljani peteršilj. Medtem segrejemo pečico na najvišjo temperaturo. Krompir olupimo in narežemo na tanke rezine. Bučke očistimo in narežemo na tanke rezine. Na pekač, prekrit s papirjem za peko, zložimo plast krompirjevih rezin, pokapljamo z oljem in pečemo 8 minut. Nato zložimo na drug pekač narezane bučke, jih pokapljamo z oljem in pečemo 5 minut. Velik nepregoren pekač namastimo z maslom. Dno pekača obložimo s tretjino krompirjevih rezin. Na krompir damo polovico mesne omake. Prekrijemo s polovico bučk in potresemo s 50 g nadrobljenega sira. Ponovimo plast krompirja, mesne omake, bučk in sira. Na vrh damo plast krompirjevih rezin. Med zlaganjem zelenjavo sproti solimo in popramo. Pečico vklopimo na 180 stopinj. Skuhamo bešamelno omako (razpustimo maslo, svetlo prepražimo moko, med mešanjem prilijemo mleko, nato pa kuhamo omako na šibkem ognju 10 minut). Dodamo preostali nadrobljeni sir. Premešamo. Omako solimo, popramo in okisamo z limoninim sokom. Prelijemo čez sestavine v pekaču. Musako pečemo v pečici 1 uro. Ponudimo jo s solato.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.