Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Makov marmorni kolač


Jana
28. 3. 2011, 12.59
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Okusen, sočen in malo drugačen.

Makov marmorni kolač

Za 12 kosov
Priprava: 30 minut
Pečenje: 1 ura

Sestavine: 200 g zmehčanega masla * 200 g sladkorja * ščepec soli * 1 žlička naribane limonine lupinice (bio) * 6 jajc * 300 g moke * 1 pecilni prašek * 1 dl mleka * 250 g mletega maka * 1 žlica limoninega soka * 3 žlice šipkove ali ribezove marmelade.

Priprava: Z električnim ročnim mešalnikom mešamo zmehčano maslo, sladkor, ščepec soli in limonino lupinico najmanj 8 minut, da je zmes kremasta ter gladka. Drugo za drugim dodamo jajca in vsakokrat mešamo pol minute, da se jajce porazgubi v zmesi. Moko pomešamo s pecilnim praškom in presejemo. Menjaje in med mešanjem dodajamo masleni zmesi moko in prilivamo mleko. Gladko testo, ki ga dobimo, razdelimo na dva dela. Polovico testa damo v dobro namaščen model za kolače (prostornina 2 litra). Drugemu delu testa primešamo mak in limonin sok. Naložimo ga v model, na prvo plast testa. Z vilicami vijugasto povlečemo skozi obe plasti testa, da se nekoliko premešata. Ko bomo pozneje razrezali kolač, bosta različno obarvani vrsti testa vidni kot pisan, marmoriran vzorec. Model postavimo v ogreto pečico. Pri 175 stopinjah pečemo kolač od 50 do 60 minut. Pustimo, da se pol ure ohlaja v modelu, nato ga zvrnemo na rešetkast podstavek in pustimo, da se popolnoma ohladi. Marmelado gladko razmešamo s 3 žlicami vode. Mešanico damo v plastično vrečko. Vrečki odrežemo konico spodnjega vogala in nabrizgamo marmeladno zmes na vrh kolača. Po želji posipamo s sladkorjem v prahu.

Nasvet: Marmorni kolač običajno pripravljamo s testom, ki ga obogatimo s čokolado oziroma kakavom. Okusen, sočen in malo drugačen pa je, kadar ga pripravimo z makom.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.