Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Recept na preizkušnji: Mafini brez moke in sladkorja


Biba Jamnik Vidic
17. 6. 2023, 10.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Po spomladanskem čiščenju telesa še nekaj časa pazim, da se izogibam moki in sladkorju. Ker pa sem zelo sladkosneda, si občasno privoščim kakšno zdravo sladico. Mafini po tem receptu so zelo okusni, hitro so narejeni, recept pa omogoča obilo različic. Če v testo dodate koščke čokolade, seveda iz 70-odstotnega kakava, jih bodo še posebej veseli čokoholiki. Tekst: Biba Jamnik Vidic foto: SHUTTERSTOCK

Mafini brez moke in sladkorja
Shutterstock
Mafini brez moke in sladkorja

Obvezno jih je treba obložiti, najbolje s sadjem: svežim, suhim, zamrznjenim, lahko tudi z oreščki. Sama sem se tokrat odločila za kombinacijo čokolade in jagodičevja.

Sestavine

·         2 banani

·         2 jajci

·         300 g ovsenih kosmičev

·         50 g javorjevega sirupa

·         ¼ čajne žličke soli

·         1 čajna žlička pecilnega praška

·         1 čajna žlička sode bikarbone

·         1 žlička ekstrakta vanilje

·         1 čajna žlička mletega cimeta

·         100 g grškega jogurta

·         100 g 70-odstotne čokolade

·         200 g jagodičevja

Priprava

1. Pečico segrejemo na 190 °C.

2. Ovsene kosmiče zmeljemo v ovseno »moko«, čokolado narežemo na drobne koščke. V mešalnik najprej ubijemo dve jajci in ju zmiksamo, da narasteta. Potem dodamo vse druge sestavine razen sadja in jih na hitro premešamo.

3. Z maso do treh četrtin nadevamo vdolbinice v pekaču za mafine, ki smo jih prej obložili s papirnatimi košaricami. Testo obložimo s sadjem.

4. Mafine pečemo približno 20 minut. Z zobotrebcem preverimo, ali so pečeni. Če je suh, ko ga izvlečemo, jih vzamemo iz pečice in  pustimo v pekaču, da se ohladijo.

Recept je bil objavljen v reviji Jana, št. 24, 13. junij, 2023.       

nasl_Jana_24.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.