© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Kuhamo in pečemo s slivami


Katja Kmet
22. 9. 2016, 10.00
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Sladki in slani recepti s slivami

k_preprosta_slivova_pita.jpg
Shutterstock

Slovo od poletja je vsaj nekoliko lažje, ker v tem času dozorijo slive. Sladke in ravno prav sočne so kot nalašč, da jih uporabimo za pripravo najrazličnejših dobrot: od jogurtovega koktajla s slivami do slastnega zavitka ali krhke pogače s sočno plastjo sliv, ki jo je lepo pogledati in užitek jesti.


Preprosta slivova pita brez tehtanja

Za 20 kosov

Priprava: 20 minut

Pečenje: 40 minut

Sestavine: 1,3 kg sliv * 2 lončka sladke smetane (po 200 g) * 1 lonček sladkorja (200 g) * 1 vaniljev sladkor * 5 jajc * ščepec soli * 3 lončki moke (375 g) * 1 pecilni prašek * 100 g masla * pol lončka sladkorja (100 g) * 2 žlici medu * 4 žlice mleka * 200 g listasto narezanih mandljev.

Priprava: Slive na vrhu križasto zarežemo. Po eni strani jih nato prerežemo, jih razpremo in izkoščičimo. V skledo zlijemo dva lončka sladke smetane. En lonček umijemo in obrišemo – služil nam bo za merico. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Smetano stepemo, da je napol čvrsta. Dodamo en lonček sladkorja, ščepec soli in vaniljev sladkor, smetano nato stepemo do konca. Drugo za drugim primešamo pet jajc. Na vrh presejemo moko, pomešano s pecilnim praškom, na hitro premešamo. Testo namažemo po dnu globokega pekača (30 x 40 cm), dobro namaščenem ali prekritem s papirjem za peko. Na gosto ga obložimo s slivami. V ogreti pečici pečemo pito na spodnji rešetki 20 minut. Medtem razpustimo 100 g masla, dodamo pol lončka sladkorja, dve žlici medu in štiri žlice mleka. Ko zmes zavre, dodamo še 200 g listasto narezanih mandljev in odstavimo. Kuhano masleno maso porazdelimo na napol pečeno pito in pečemo še od 15 do 20 minut. Pustimo, da se ohladi. Pito ponudimo mlačno, zraven postrežemo stepeno sladko smetano.

Nasvet: Recepti za sladice brez tehtanja so primerni tudi za manj izkušene kuharje, saj ni preveč natančno določeno, koliko sestavin vzamemo. Če nam je všeč bolj kiselkast okus slivove pite, zmanjšamo količino dodanega sladkorja.

Več v reviji Zarja št. 38, 20.9.2016



© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.