Kruhov narastek z vaniljo
Hladni dnevi so kot nalašč, da si privoščimo sladko razvajanje.

Za 6 oseb
Priprava:30 minut
Pečenje: 45 minut
Sestavine: 50 g listasto narezanih, olupljenih mandljev * maslo za model * 4 žlice rjavega sladkorja * 300 g 1 dan starega mlečnega ali finega belega kruha * 25 g masla * ščepec soli * 1 strok vanilje * 3 dl mleka * 150 g sladke smetane * 2 rumenjaka.
Priprava: V teflonski ponvi brez maščobe popražimo mandlje, da zlato porumenijo. Dno namaščenega ognjevarnega modela posujemo z 1 žlico rjavega sladkorja in s polovico mandljev. Kruh narežemo na rezine in vsako rezino po eni strani namažemo z maslom. Kruhove rezine zložimo v model, da se napol prekrivajo, kakor strešniki. Vaniljev strok podolžno zarežemo in izpraskamo stržen. V kozici pristavimo mleko, smetano, izpraskani vaniljev stržen in vaniljev strok. Ko mleko zavre, kozico odstavimo. V skledi stepemo rumenjaka in sladkor, med stepanjem pa v tankem curku prilivamo vrelo vaniljevo mleko. Vaniljev strok odstranimo. Z jajčnim mlekom prelijemo kruhove rezine v modelu. Pustimo stati 20 minut, da se kruh napije. Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Narastek posujemo s preostalim sladkorjem in mandlji, da se bo zapekla hrustljava skorjica. Model damo v pečico in pečemo narastek 40 minut. Po 20 minutah pokrijemo s kosom papirja za peko ali kosom alu folije, da se kruh ne zapeče preveč. Pečeni narastek ponudimo vroč ali mlačen.
Nasvet: Namesto belega kruha lahko uporabimo tudi masleno pecivo ali opečenec ali že nekoliko posušen rozinov šarkelj. Narastek lahko posipamo tudi s koščki temne čokolade ali pa mu pred pečenjem primešamo v rumu namočene rozine.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se