© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Kostanjeve tortice


M.O.Ž.
18. 10. 2018, 15.52
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

sladica Kostanjeve tortice.jpg
Dreamstime
Kostanjeve tortice

Kostanj lahko uživamo kuhan ali pečen, a če resnično želimo spoznati njegovo sladko stran, kuhanega pretlačimo v pire in uporabimo v sladicah. Priporočamo kostanjevo kremo na biskvitni podlagi.

Za 10 tortic

Priprava: 45 minut

Pečenje: 20 minut

Ohlajanje: 2 uri

Sestavine: 100 g moke, 25 g grenkega kakava v prahu, 1 ½ žličke pecilnega praška, 1 jajce, 100 g sladkorja, 150 g kostanjeve kreme (glej recept!), 50 g margarine, 100 g mlečne čokolade, 100 g temne čokolade (s 70 % kakava), 125 ml sladke smetane, 1 strok vanilje, 1 ščepec soli, čokolada za okras, sladkor v prahu.

Priprava: Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Moko zmešamo s kakavom in pecilnim praškom. Jajce in sladkor 5 minut kremasto stepamo, potem dodamo 50 g kostanjeve kreme in margarino ter po korakih še moko in 100 ml vode. Testo vlijemo v pekač, obložen s papirjem za peko. Sega naj centimeter visoko. Pečemo 20 minut. Ko se biskvit ohladi, izrežemo z modelčkom od 8 do 10 krogcev s premerom 5 cm. Obe vrsti čokolade narežemo. Zavremo smetano s sredico vaniljevega stroka, solimo. Posodo odstavimo, dodamo čokolado in 100 g kostanjeve kreme ter mešamo toliko časa, da se čokolada stopi. Kremo shranimo na hladno za dve uri. Ohlajeno še enkrat premešamo, potem jo damo v brizgalno vrečko in nabrizgamo na biskvitno podlago. Okrasimo s čokoladnimi oblanci in potresemo s sladkorjem v prahu.

Okvir

Kostanjeva krema

Za 10 porcij

Priprava: 40 minut

Ohlajanje: 3 ure

Sestavine: 400 g kuhanih maronov, 300 ml mleka, ½ zavojčka vaniljevega sladkorja, 1 strok vanilje, 1 žlica ruma, 30 g masla, 30 g sladkorja v prahu.

Priprava: Marone stresemo v lonec skupaj z vaniljevim sladkorjem in sredico vaniljevega stroka, prilijemo mleko in rum ter kuhamo 20–25 minut, da tekočina izpari. Vmes ves čas mešamo. Kremo pretlačimo s tlačilko za krompir in jo postavimo v hladilnik. Maslo s sladkorjem v prahu kremasto stepemo in dodamo kostanjevi kremi. To še za 2–3 ure postavimo v hladilnik.

Pripravila: M. O. Ž., foto: LINDT

***null***


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.