Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 9 min.

Ko se svet zavrti


Sanja Lončar
19. 4. 2018, 07.01
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Voda, sol, železo – naravne rešitve za omotico

naravno_enostavno1.jpg
Revija Zarja

Zadnjih nekaj tednov mi zelo nagajata omotičnost in vrtoglavica. Kadar vstajam iz postelje, moram najprej sesti, da se vrtenje umiri, in šele potem vstanem. Podobno je, kadar sem upognjena ali čepim, moram zelo počasi dvigniti glavo, sicer se mi takoj zvrti. Zelo neprijeten občutek, ki ga do sedaj nisem imela. Hkrati opažam, da se to pomlad zelo potim. Mogoče je to povezano z meno, ki se približuje, ali s tem, da po (pre)dolgi zimi končno migam. Ne vem, ali sta težavi povezani. Je to kaj prehodno spomladanskega ali bi morala kaj ukreniti? 

Jožica

Vse, kar naštevate, je lahko povezano. Omotičnost lahko nastane, ko možgani nimajo dovolj vode in kisika. Razlog, da njuna dostava peša, je lahko v dehidraciji (če se čezmerno potite in vode ne nadomestite), primanjkljaju elektrolitov (s potenjem izgubljamo precej soli) ali v pomanjkanju železa, brez katerega rdeče krvničke ne zmorejo v možgane dostaviti dovolj kisika. Oglejmo si vse našteto malce natančneje.

Dehidracija. Današnji način življenja ustvarja dehidriranost velikih razsežnosti. Pozimi bivamo v ogretih prostorih, poleti v klimatiziranih; eno in drugo ustvarja suh zrak, v katerem se naše telo počuti kot jabolčni krhelj v sušilnici – okolje mu nenehno izsesava vlago. Posebej pozimi se tega učinka ne zavedamo, ker nas praviloma bolj zebe, kot nam je prevroče. Namesto na termometer je zato bolje gledati na vlažnost zraka. Takoj ko pade pod 40 odstotkov, se začnemo intenzivno sušiti.

Tekočina včasih več vzame kot da. Pred drugo svetovno vojno so zdravnike učili, da le voda lahko hidrira telo, v povojnih učbenikih pa je nekdo besedo »voda« zamenjal s »tekočino«, in tam so se začele težave. Večina tekočin, ki jih danes uživamo, v resnici iz telesa vzame več vode, kot je prispeva. Kadar spijete 0,5 dl kave, greste polulat več kot 2 dl urina. Kava nam torej vzame trikrat več, kot je prinesla. Energijske pijače, cola, ki vsebujejo kofein, učinkujejo zelo podobno. Enako velja za alkohol.

vrtenje 6.jpg
Revija Zarja

Tudi pri zdravih napitkih ne smemo prezreti, da večina vzame vsaj malo več tekočine, kot smo je z njimi zaužili. Vse, kar čisti kri, limfo, spodbuja cirkulacijo in podobno, učinkuje tako, zato tudi uživanje domačih čajev in kompotov kljub vsemu dobremu, kar je v njih, lahko povzroči težave, če ne bomo nadomestili izgubljene vode.

Dragi stroški dehidracije. Kadar starejši ljudi omedlijo, jih praviloma z rešilcem odpeljejo na urgenco, tam pa ugotovijo hudo dehidriranost in predpišejo liter infuzije. In tako stari ata naslednji dan pride domov, poln energije, in ko ga vprašajo, kaj so ti naredili, ponosno razlaga, da je dobil infuzijo.

Veliko takšnih zgodb o čudežno dobrem počutju po infuziji sem slišala in sem dolgo mislila, da gre za kakšen čudežni koktajl, s katerim telo dobi vitamine, rudnine, aminokisline in bog ve kaj še. Zato sem bila toliko bolj presenečena, ko sem ugotovila, da infuzija ni nič drugega kot liter vode, v katerem je raztopljenih devet gramov navadne soli! Prosim, preberite še enkrat – liter vode z dvema žličkama soli!

Zato, ker ne znamo prepoznati znakov dehidracije, ker živimo tako, da telo nenehno ožemamo ter mu ne nadomeščamo izgubljene vode in elektrolitov, na koncu zavarovalnici zapravimo 500 ali celo nekaj tisoč evrov, ker morajo po nas z rešilcem, nas odpeljati v bolnišnico ali na urgenco, kjer se z nami ukvarjajo zdravnik in drugo osebje, ki morajo z dragimi preiskavami ugotoviti, da ni še kaj drugega vmes, in nam na koncu vbrizgati ta liter vode v žilo, ki reši vse?

Ni čudno, da je blagajna zdravstvene zavarovalnice v krizi, ko porabljamo denar za tako drago odpravljanje nečesa, kar bi lahko tako preprosto preprečili.

vrtenje 4.jpg
Revija Zarja

Upam, da ne boste čakali, da vrtoglavica povzroči padec ali nezavest, ker boste zelo verjetno odkrili – podobno kot sem zgoraj opisala –, da vam manjka le vode in elektrolitov. Namesto »v žilo« lahko učinke tega »čudežnega koktajla« preizkusite tudi tako, da po požirkih popijete liter vode, v katerem ste raztopili devet gramov soli. Koktajl bo še bolj čudežen, če ga pripravite s kakovostno živo vodo in izbrano soljo.

Pijače, s katerimi bi lahko bilanco vode hitro izboljšali, ker so za telo izotonične, so čista kokosova voda, limonada z malo soli, brezalkoholno pšenično pivo …

Katera voda najbolje hidrira? Če delate na vrtu, ste verjetno tudi sami opazili, da zalivanje z vodo iz pipe rastline nikoli ne napoji tako dobro kot deževnica. Voda se s stanjem obnaša kot mleko, ki se skisa. Molekule se med seboj povezujejo v klastre in tako iz male molekule H2O nastajajo veliki »kosi« vode, ki jih celice težko posrkajo. Zato rastline ob takšni vodi ostajajo žejne, enako pa se godi tudi našim celicam.

Zamislite si,  da je voda kot trdo kislo mleko. Če ga želite utekočiniti, ga je treba močno premešati, ker s tem razbijemo vezi med molekulami, kar vidimo po tem, da je kislo mleko ponovno postalo tekoče. Z mirovanjem se tudi vodi zgodi, da kristalizira (le da tega z golim očesom ne opazimo), ko pa vodo ponovno spravimo v gibanje, jo dobesedno »spasiramo«. V naravi je voda že ves čas v gibanju, ko pa dlje stoji v ceveh ali posodah, jo je dobro premešati, pretakati, vrtinčiti … in s tem ponovno spraviti v živo ter zelo užitno obliko.

»Spasirane« majhne molekule H20 lahko hitro gredo skozi tkiva in jih hidrirajo.

Katero sol uporabiti? Kot sem že omenila pri infuziji, naše telo ne potrebuje le vode, temveč tudi elektrolite. Mi smo v celoti solna raztopina, po kateri se prenašajo impulzi. Ko je v telesu dovolj elektrolitov, bo tudi prenos misli, impulzov, reakcij hitrejši. Nasploh postanemo bolj zbrani, hitrejši, poskočnejši …

V medicinske namene uporabljajo prečiščen natrij, še bolje pa bi bilo, če bi naša domača slanica telesu pripeljala tudi druge nujne elektrolite, ki smo jih s potenjem in izhlapevanjem zgubili.

Zato vedno raje naredim slanico iz nerafiniranega solnega cveta ali iz nemletih kamnov himalajske soli. Takšne soli razen natrija v sledeh vsebujejo vse druge obstoječe minerale – vse, kar je v morju, je tudi v naših telesih. Kadar se veliko potimo (mena, poletje, več fizičnih naporov), je dobro vodi dodati tudi nekaj magnezijeve soli. S tem bomo olajšali pravilno uporabo kalcija (in preprečili, da se nam ta začne nalagati v sklepih in mišicah) ter izboljšali regenerativne moči telesa! Magnezij je eden izmed glavnih serviserjev poškodb DNK, zato je pomembno, da ga ima telo dovolj na razpolago.

slanica 3.jpg
Saša Vučina
naravno_enostavno slanica1b foto Saša Vučina.jpg
Saša Vučina
naravno_enostavno slanica1c foto Saša Vučina.jpg
Saša Vučina

Vam manjka železa? Vrtoglavico lahko povzroča tudi pomanjkanje železa. Ker po navadi naši zimski hrani primanjkuje klorofila in drugih naravnih virov biofotonov, ob tem pa telesu manjka tudi svežega zraka in gibanja, ne preseneča, da pomladansko utrujenost in spremljajoče vrtoglavice povzroči tudi pomanjkanje železa v krvi.

Vam manjka soli v glavi?Ali ste vedeli, da je sol nepogrešljiva za normalno delovanje možganov, spomina in mišljenja? Zato je tudi nastala fraza »manjka mu soli v glavi«. Naravna morska in tudi kristalna sol vsebujeta vse mikroelemente v ustreznem razmerju, ti pa omogočajo preskrbo osrednjega živčevja.

Železo je namreč nujno za tvorbo rdečih krvničk, te pa razvažajo kisik po telesu in ga dostavljajo tudi možganom. Če zaloge železa poidejo, bodo možgani (in tudi druga tkiva) dobivali manj kisika, kar povzroča utrujenost tudi ob manjših naporih, pomanjkanje sape in tudi vrtoglavice.

Zdravniki še vedno za odpravo pomanjkanja železa predpisujejo pripravke z železovim sulfatom, ki utegnejo povzročati težave s prebavo in hkrati uničujejo vitamin E. Bolj naravno in brez stranskih učinkov je uživati dvovalentno železo. Tega dobimo v obliki naravnih prehranskih dopolnil ali sirupa, v melasi ali hrani, bogati z rastlinskim železom.

Dobro je vedeti, da nekatera živila, posebej mleko, črni čaj in kava, zavirajo absorpcijo železa iz prebavil, zato spomladanske utrujenosti ne odganjajte s takšnimi napitki.

Boljša cirkulacija, manj vrtoglavice. Če se vam zavrti ob naglih gibih in vrtoglavica izzveni takoj, ko malo počakate, preden vstanete, očitno možgani dobivajo kisik z zamudo. Elektroliti in železo bodo zelo verjetno pri tem pomagali. Lahko pa naredite nekaj, da nasploh pospešite cirkulacijo in s tem skrajšate čas, ki je potreben, da se kisik »dokotali« do vaše glave. Za izboljšanje cirkulacije, posebej v glavi, sta čudovita pomočnika rožmarin in žafran. Ker hkrati izboljšujeta spomin in delovanje možganov, lahko z njuno pomočjo odpravimo več težav hkrati. Napotke, kako ju lahko uporabimo, preberite v priročniku Naravne rešitve za možgane.

naravno_enostavno3.jpg
Revija Zarja

Kako uporabljamo himalajsko kristalno sol? Najbolje jo je uporabiti v raztopini. Kristale soli (lahko tudi mleto sol) damo v steklen kozarec in prelijemo z vodo. Da v celoti raztopimo 500 g soli, potrebujemo dva litra vode. Pustimo stati čez noč in dobilmo26 -odstotno raztopino, ki je neomejeno obstojna. Pazite, raztopina je zelo slana. Če uporabite žličko raztopine, je to enako, kot če bi jedi dodali ¼ žličke soli. Zato bodite pozorni, da se vam slanica ne zlije nekontrolirano v jed.

Najbolje jo je preliti v steklenico ali drugo posodo, ki ima majhno odprtino in vam bo olajšala odmerjanje.

V čem se morska sol razlikuje od kamene? Če morska sol ni rafinirana, vsebuje vse minerale morja, tudi naravni jod, ki ga telo lahko sprejme in vgradi tja, kjer ga potrebuje. Morska sol je v glavnem zmes natrijeve in magnezijeve ter drugih soli in mikroelementov (snovi, ki so prisotne v izredno majhnih koncentracijah – manj kot 0,01 odstotka). V kristalih naravne morske soli je ujeta tudi matična voda, ki daje soli poseben okus.

Živalsko ali rastlinsko železo? Prevladuje mit, da bomo najlažje izboljšali svojo krvno sliko z uživanjem govejega mesa, vendar to ni edini in v današnjem času zagotovo tudi ne najboljši vir zdravja za naše telo. Ali ste vedeli, da temna čokolada vsebuje trikrat več železa od govejega mesa? Tudi ob manjši absorpciji bomo dobili primerno količino železa. Odlični viri so tudi melasa, tofu, mandeljni, fige, ajdova kaša, kuhana leča, regrat, sardine v olju …

Železo se pojavlja v dveh oblikah. Hemsko najdemo le v živilih živalskega izvora. Če telo tvori dovolj želodčne kisline, se iz takšnih živil absorbira do četrtine prisotnega železa. Hemsko železo najdemo tudi v klamatski algi, in ker te alge pripadajo rodu cianobakterij, ki so predhodnice vsega živalskega in rastlinskega sveta, se železo iz njih resorbira bolje kot iz rastlinskih prehranskih dopolnil.

V rastlinah je nehemsko železo, katerega resorpcija je odvisna od stanja črevesne flore in znaša od 2 do 20 odstotkov. Absorpcijo izboljšamo, če hkrati s takšnimi živili uživamo vitamin C, mlečno ali citronsko kislino. To dosežemo tako, da solato kisamo z limono ali fermentirano koncentrirano sirotko – molkosanom. Tudi sokovom in solati iz rdeče pese dodajamo limono za boljši izkoristek železa. Fitinsko kislino, ki zavira absorpcijo železa iz žit, nevtraliziramo s kaljenjem in mlečno fermentacijo.

Objavljeno v Zarji št. 15, 10. 4. 2018.

Katera sol? Sol, kakršno poznamo danes, je nastala predvsem po zahtevah industrije; ta potrebuje natrijev klorid, druge naravne elemente pa obravnava kot nečistoče in jih, enako kot pri sladkorju, med predelavo in rafiniranjem odstrani. Čisti natrijev klorid ima precej škodljivih učinkov, zato industrija vrača soli vsaj dva od 84 odvzetih elementov: jod in fluor. Vendar, kot pravita avtorja knjige Voda in sol, zdravnika Barbara Hendel in Peter Ferreira, postane natrijev klorid zaradi obeh dodanih snovi še bolj škodljiv. Še večji problem je v dodatkih, ki so v soli (pa jih ni treba navesti na embalaži). Danes ji zelo pogosto dodajajo tudi sredstva za konzerviranje, proti strjevanju ali za izboljšanje lastnosti: kalcijev karbonat, magnezijev karbonat ali aluminijev hidroksid. Mnogi menijo, da ima slednji velik vpliv tudi na vse večje nalaganje aluminija v možganih, ta pa je direktni povzročitelj Alzheimerjeve bolezni. Zato je bolje poiskati nerafinirano ali himalajsko sol, najbolje v obliki večjih kamnov, ker je tako lažje preveriti njeno avtentičnost.

vrtenje 5.jpg
Revija Zarja
cloud-rain

Trenutno

6 °C

Deževno

nedelja, 16. 3

Deževno

5 / 10 °C cloud-rain

ponedeljek, 17. 3

Deževno

-1 / 7 °C cloud-rain

torek, 18. 3

Jasno

-3 / 5 °C sun-bright

7-dnevni obeti


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.