Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Juhe od tu in tam


K.K.
14. 3. 2017, 07.41
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:02
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

k_preprosta_juha_iz_lece_korenja.jpg
Shutterstock

Juha je pravzaprav najbolj zdrava hitra hrana, kar si jo moremo misliti. Skuhamo jo v res kratkem času ali pa jo pripravimo vnaprej, da nas čaka na robu štedilnika, ko se vrnemo domov. V obeh primerih pa vemo, da so v loncu samo domače, sveže sestavine, ki smo jim dodali izbrane dišavnice in začimbe. Preostane nam le še, da juho nalijemo v skodelice ali krožnike, dodamo kos kruha in skledo solate, in že je na mizi popoln obrok. Lahko smo zvesti domačim receptom, lahko pa preizkušamo tudi recepte drugih dežel in se seznanjamo z novimi okusi. Mesne ali zelenjavne, izdatne ali lahke, eksotično pikantne ali smetanasto blage – juhe so vedno z nami.

Preprosta juha iz leče in korenja

Za 4 osebe

Priprava: 10 minut

Kuhanje: 20 minut

Sestavine: 2 žlički kumina * ščepec čilijevih kosmičev * 2 žlici olja * 600 g korenja * 140 g rdeče leče * 1 liter zelenjavne juhe (iz kocke) ali jušne osnove * 125 ml mleka * jogurt * svež kruh.

Korenje operemo in na grobo nastrgamo – ni treba, da ga olupimo. Segrejemo veliko kozico, dodamo kumin in čilijeve kosmiče in pražimo, da seme zadiši in začne poskakovati v kozici. Odstavimo. Polovico kumina in kosmičev vzamemo iz kozice. V kozico damo olje, da se segreje, dodamo naribano korenje in lečo. Zalijemo z vročo juho in mlekom. Ko juha zavre, jo kuhamo približno 15 minut, da se korenje in leča zmehčata. Juho zmeljemo s paličnim mešalnikom, lahko le deloma, lahko pa temeljito, da je gladka in kremasta. Po okusu začinimo. Na vrh potresemo prihranjeni kumin in čilijeve kosmiče. Juho nalijemo v skodelice, na vrh damo v vsako skodelico še žlico jogurta. K juhi ponudimo svež, najbolje še topel kruh.

Več v Zarji št. 11, 14.3.2017


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.