
Iz babičine shrambe: Solata z marinirano mocarelo
Mocarela je kraljica poletnih solat. Še več okusa bo dala, če jo mariniramo. S paradižnikom sta krasen par, seveda pa jima lahko dodamo tudi kumare in papriko. Tekst: METKA McCULLY ŽIGON foto: SHUTTERSTOCK

Postrežemo jo kot prilogo glavnim jedem, kot predjed, lahko pa si jo privoščimo samo za lahko kosilo ali večerjo. Veseli jo bodo tudi na vsaki vrtni zabavi ali pikniku, saj se odlično poda k jedem z žara: mesu, ribam ali zelenjavi.
Sestavine
- 250 g malih mocarel
- ½ kg malih okroglih paradižnikov
po želji dodajmo še:
- 1 solatno kumaro
- 1 rdečo papriko
- 1 rumeno papriko
Za marinado:
- 10 listov sveže bazilike
- 1 čajna žlička suhega origana
- lupinica ene bio limone
- majhen šopek svežega peteršilja
- 1 jušna žlica kaper (po možnosti slanih)
- 4–5 suhih paradižnikov
- 4 jušne žlice olivnega olja
Priprava
1. Najprej se lotimo marinade: baziliko, peteršilj, kapre, suhe paradižnike na fino sesekljamo (lahko v multipraktiku). Dodamo še origano in nastrgano lupinico bio limone. Vse zmešamo. Prilijemo še kakovostno olivno olje. Po občutku solimo, ni pa nujno.
2. Male mocarele lahko zrežemo na pol, prav tako češnjeve paradižnike, kumaro in paprike pa na od 1,5 do 2 cm velike koščke. Vso zelenjavo in mocarelo damo v skledo, prelijemo z marinado ter dobro zmešamo.
NASVET
Preden postrežemo, priporočam, da solata stoji vsaj 2 uri v hladilniku, da se sestavine navzamejo marinade in okusi prepojijo.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 36, 3. september 2024.

Preberite tudi
Najbolj brano
Trenutno
8 °C
Oblačno
nedelja, 16. 3
Deževno
ponedeljek, 17. 3
Deževno
torek, 18. 3
Jasno
7-dnevni obeti