Hladna solata s kvinojo
Kvinoja - žitarica, ki ni žitarica.

Sestavine: 500 g kuhane kvinoje * rezina feta sira * pest oliv * paradižnik * zelena paprika * bela ali rdeča čebula * tri žlice oljčnega olja * sol * poper * origano ali druge sredozemske dišavnice po okusu
Priprava: V stekleno skledo damo kuhano kvinojo in ji primešamo vse druge sestavine, narezane na manjše, lahko pa tudi večje kose. Nato jo začinimo z oljem, soljo in poprom ter premešamo. Izdatna solata je primerna večerja za poletne dni.
Kako skuhamo kvinojo
Danes je na trgu večinoma v prodaji samo oluščena kvinoja z okroglimi semeni rumenkaste barve. Te ni treba namakati in jo le dobro speremo skozi gosto kuhinjsko krpo ter odstranimo morebitne ostanke lupinic, nato pa skuhamo. Neoluščeno kvinojo v rjavkastih ovojih zrnc je treba najprej za nekaj ur namočiti v vodi, nato pa večkrat temeljito izprati, da se znebimo trpkega okusa saponinov.
Kuhanje je podobno kot pri rižu. V posodo damo na vsako skodelico kvinoje še dve skodelici vode, jo solimo, nato pa kuhamo na blagi temperaturi od 15 do 18 minut oziroma toliko, kot je napisano na zavitku. Zrnc ni dobro razkuhati; najbolje je, če se lahko med sabo ločijo in ostanejo rahlo hrustljava. Še ena prednost: kvinojo lahko skuhamo za kak dan vnaprej in jo pred uporabo dobro ohladimo. Priprava jedi je tako še hitrejša.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se