Danes pečemo lazanjo

Iz dobro pripravljenih sestavin in premišljeno sestavljenih plasti se rodi slastna lazanja. Najprej so jo pekli Italijani, danes pa je priljubljena povsod, kjer ljudje radi dobro jejo. Čas, ki ga posvetimo pripravi, se nam bogato obrestuje, ko vzamemo iz pečice dišečo, sočno in zlato zapečeno jed. In s katerimi nadevi obogatimo plasti testa? Lazanje so vseh vrst, od klasične z mesno in paradižnikovo omako do zelenjavnih z gobami, jajčevci, paradižniki … Izbira ni lahka, je pa nadvse okusna.
Zeleno-bela lazanja
Za 2 osebi
Priprava: 25 minut
Pečenje: 25 minut
Sestavine: 200 g špinačnih listov * 250 g sirčka rikota * 75 g naribanega parmezana * sol * poper * muškatni orešček * 250 ml bešamelne omake (kupljeni izdelek) * 12 svežih listov za lazanjo (brez kuhanja) * 150 g rezin mortadele (ali kuhane šunke) * pekač velikosti 20 x 15 cm.
Oprano in še mokro špinačo segrevamo v pokriti kozici, da se sesede, nato jo dobro odcedimo, ohladimo in na grobo sesekljamo. V skledi jo zmešamo z rikoto, s 40 g parmezana, soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Na dno pekača porazdelimo tretjino bešamelne omake in jo poravnamo. Drugega poleg drugega položimo na bešamel tri liste za lazanjo, če je treba, liste malo prirežemo. Na liste damo tretjino rikote s špinačo, na rikoto pa tretjino na trakce narezane mortadele ali šunke. Zaporedje plasti nato ponovimo še dvakrat, končamo s plastjo listov za lazanjo. Liste prekrijemo s preostankom bešamelne omake in potresemo s 35 g parmezana. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo lazanjo na drugi rešetki od spodaj 25 minut (ventilacijska pečica ni primerna). Ko je pečena, naj lazanja nekoliko počiva, nato jo razrežemo in postrežemo.
Več v Zarji št. 20, 16.5.2017
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se