© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Danes pečemo lazanjo


K.K.
16. 5. 2017, 08.46
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:03
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

k_zeleno_bela_lazanja.jpg
Shutterstock

Iz dobro pripravljenih sestavin in premišljeno sestavljenih plasti se rodi slastna lazanja. Najprej so jo pekli Italijani, danes pa je priljubljena povsod, kjer ljudje radi dobro jejo. Čas, ki ga posvetimo pripravi, se nam bogato obrestuje, ko vzamemo iz pečice dišečo, sočno in zlato zapečeno jed. In s katerimi nadevi obogatimo plasti testa? Lazanje so vseh vrst, od klasične z mesno in paradižnikovo omako do zelenjavnih z gobami, jajčevci, paradižniki … Izbira ni lahka, je pa nadvse okusna.

Zeleno-bela lazanja

Za 2 osebi

Priprava: 25 minut
Pečenje: 25 minut

Sestavine: 200 g špinačnih listov * 250 g sirčka rikota * 75 g naribanega parmezana * sol * poper * muškatni orešček * 250 ml bešamelne omake (kupljeni izdelek) * 12 svežih listov za lazanjo (brez kuhanja) * 150 g rezin mortadele (ali kuhane šunke) * pekač velikosti 20 x 15 cm.
Oprano in še mokro špinačo segrevamo v pokriti kozici, da se sesede, nato jo dobro odcedimo, ohladimo in na grobo sesekljamo. V skledi jo zmešamo z rikoto, s 40 g parmezana, soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Na dno pekača porazdelimo tretjino bešamelne omake in jo poravnamo. Drugega poleg drugega položimo na bešamel tri liste za lazanjo, če je treba, liste malo prirežemo. Na liste damo tretjino rikote s špinačo, na rikoto pa tretjino na trakce narezane mortadele ali šunke. Zaporedje plasti nato ponovimo še dvakrat, končamo s plastjo listov za lazanjo. Liste prekrijemo s preostankom bešamelne omake in potresemo s 35 g parmezana. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo lazanjo na drugi rešetki od spodaj 25 minut (ventilacijska pečica ni primerna). Ko je pečena, naj lazanja nekoliko počiva, nato jo razrežemo in postrežemo.

Več v Zarji št. 20, 16.5.2017


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.