Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Dalmatinski soparnik


K.K.
31. 7. 2018, 04.12
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

k dalmatinski soparnik.jpg
Shutterstock

Za 4 osebe


Priprava in pečenje: 45 minut

Sestavine: za testo: 0,5 kg ostre moke * 3 žlice oljčnega olja * pol žličke soli * 2 dl mlačne vode; * za nadev: šopek peteršilja * 1 kg mladih blitvinih listov * 1 šopek mlade čebule * 4 stroki česna * oljčno olje.
Priprava: Blitvo dobro umijemo, trde dele stebel odstranimo. Liste narežemo na trakce, damo v globoko skledo, dodamo na drobno sesekljano mlado čebulo, sesekljan peteršilj, solimo in prelijemo z oljčnim oljem. Dobro premešamo in pustimo. Testo: v skledo presejemo moko, dodamo sol, 2 žlici oljčnega olja in mlačno vodo. Z električnim ročnim mešalnikom zgnetemo sestavine, da dobimo mehko, gladko testo. Na pomokani delovni površini testo pregnetemo še z rokami. Razdelimo ga na dva dela. Vsak delrazvaljamo v krog. Na pekač, prekrit s papirjem za peko, damo en krog testa, nanj naložimo blitvo, prekrijemo jo z drugim krogom testa, robove spodnjega in zgornjega kroga pa stisnemo in zavihamo navznoter, da se sprimejo in nadev ne uhaja. Pekač damo v vročo pečico. Soparnik pečemo pri 200 stopinjah približno 30 minut. Takoj ko je pečen, ga premažemo z mešanico oljčnega olja in na drobno sesekljanega česna. Soparnik tekne vroč, pa tudi hladen.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.