Čompe s skuto
Čompe (narečno poimenovanje za krompir) s skuto so bile nekdaj zelo razširjena jed doline Soče, zlasti Bovškega, še posebej od 19. stoletja.

Čompe so najpogosteje pripravljali zvečer, ko se je zbrala vsa družina, se spominja Ivan, gospodar turistične kmetije Jelinčič iz vasi Soča (www.slovenia.info/jelincic), gospodinja Dora pa nam je zaupala recept za to edinstveno jed. Na njihovi kmetiji čompe s skuto pripravljajo kot toplo samostojno jed za večerjo. Gostje, ki jo poskusijo prvič, so najprej malo zadržani, na koncu pa vse pojedo in jo celo pohvalijo, kako okusna in sočna je, pravita Dora in Ivan.
Sicer pa lahko čompe poskusite tudi na turistični prireditvi »Čomparska noč«, ki je v Bovcu vsako leto sredi avgusta, letos bo 15.
Sestavine: kg drobnega krompirja *sol *20 dag slane skute
Priprava: Neolupljen krompir dobro operemo in ga malo zarežemo, da se presoli. Če je debelejši, ga lahko tudi razpolovimo. Nato neolupljenega v oblicah skuhamo v slani vodi. Kuhanega odcedimo. Postrežemo ga v skledi, zraven pa ponudimo slano skuto. Jed uživamo takoj, še toplo. (kb)
www.slovenia.info/uzivajmobrezmeja
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se