Zimski polžki

Sladki polžki s suhim sadjem, pistacijami in marcipanom

Zimski polžki

Sladki polžki s suhim sadjem, pistacijami in marcipanom

Čas priprave 1 h 40 min + vzhajanje
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina 11–12 polžkov
Oznake
marcipan suho sadje polžki pistacije Zimski polžki
Deli recept
recipe_image.jpg

Sestavine

  • lupina 1 pomaranče
  • sok ½ pomaranče
  • 4 žlice pomarančnega likerja (npr. cointreau)
  • 85 g suhih brusnic
  • 85 g mešanega suhega sadja
  • 550 g moke
  • 2 zavitka suhega kvasa
  • 85 g rjavega sladkorja
  • ščep muškatnega oreška
  • ½ žličke soli
  • 85 g masla
  • 1 veliko jajce
  • 2,5 dl mlačnega mleka
  • sončnično olje
  • 25 g nepraženih pistacij
  • 300 g marcipana
  • moka za delovno površino
  • maščoba za pekač
  • stopljeno maslo za premaz
  • sladkor v prahu in sesekljane pistacije za posip

Preberite tudi

potica.jpg

Vse skrivnosti za pripravo popolne potice

Čeprav se na prvi pogled morda zdi priprava potice zahtevna, z nekaj preverjenimi triki in dobrimi nasveti lahko uspe prav vsakomur, tudi popolnim začetnikom. Da boste v času velikonočnih praznikov svoje goste razvajali z božansko domačo potico, vam razkrivamo, v čem je skrivnost priprave popolne kraljice praznikov.

Sestavine

  • lupina 1 pomaranče
  • sok ½ pomaranče
  • 4 žlice pomarančnega likerja (npr. cointreau)
  • 85 g suhih brusnic
  • 85 g mešanega suhega sadja
  • 550 g moke
  • 2 zavitka suhega kvasa
  • 85 g rjavega sladkorja
  • ščep muškatnega oreška
  • ½ žličke soli
  • 85 g masla
  • 1 veliko jajce
  • 2,5 dl mlačnega mleka
  • sončnično olje
  • 25 g nepraženih pistacij
  • 300 g marcipana
  • moka za delovno površino
  • maščoba za pekač
  • stopljeno maslo za premaz
  • sladkor v prahu in sesekljane pistacije za posip

Postopek

1

V manjši skodelici zmešamo pomarančno lupino in sok, liker, brusnice in mešano sadje ter pustimo, da se sadje prepoji z likerjem.

2

Medtem v večji skledi zmešamo moko, kvas, sladkor in muškatni orešek. Dodamo ½ žličke soli in z rokami vmešamo maslo, narezano na kocke. Jajce stepemo z mlekom in vlijemo v mešanico z moko. Na hitro zmešamo, nato pa z rokami zamesimo mehko testo.

3

Zvrnemo ga na pomokano delovno površino in ga še nekaj minut gnetemo. Če se testo prijema rok, dodamo še malo moke. Skledo naoljimo, vanjo vrnemo testo in pokrijemo s kuhinjsko folijo. Pustimo, da testo na toplem vzhaja 45 minut do ene ure, da se njegova količina podvoji.

4

Večji pekač namastimo in obložimo s papirjem za peko. Delovno površino pomokamo in testo razvaljamo v pravokotnik, velik 70 x 18 cm. V skodelico s sadjem vmešamo sesekljane pistacije in nadev razporedimo po razvaljanem testu. Marcipan razvaljamo v tanko klobaso, ki naj bo tako dolga, kot je večja stranica testa. Položimo ga na sredino testa, nato pa vse skupaj zvijemo v zavitek. Konce zavitka odrežemo, zavitek pa narežemo na 11 ali 12 enako velikih kosov. Drugega poleg drugega položimo v pekač, pokrijemo s kuhinjsko folijo in pustimo počivati 45 minut do ene ure, da testo še malo vzhaja.

5

Pečico segrejemo na 190 ° C in polžke 15 do 20 minut pečemo, da se zlato rjavo obarvajo. Ko so pečeni, jih ohladimo, nato pa premažemo s stopljenim maslom in posujemo s sladkorjem v prahu. Polžke lahko prelijemo tudi s sladkornim prelivom, ki ga naredimo tako, da sladkor v prahu zmešamo z malo vode. Posujemo jih še s sesekljanimi pistacijami.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.