
Zelenjavna juha s kuminovimi kruhki
Zelenjavna juha s kuminovimi kruhki

Sestavine
- 200 g kruha iz kislega testa
- 1 žlica semen kumine
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 strok česna
- 1 korenček
- 1 krompir
- 6 dl zelenjavne jušne osnove
- 100 g češnjevega paradižnika
- 1 pločevinka (400 g) paradižnika (pelatov)
- ščep sladkorja
- 2 lovorova lista
- 1 vejica rožmarina
- 2 vejici timijana
- 1 steblo zelene
- 200 g cvetače
- 150 g belega zelja
- 1 žlička worcestrske omake
- sol in poper

Super ideje za hitro pripravljene večerje z lososom
Ko iščemo ideje, kako pripraviti kar najbolj hranljiv obrok v čim krajšem času, je ena od možnosti zagotovo losos, ki je kot nalašč za vroče poletne dni.

Krepke poletne juhe (za deževne dni)
Deževni dnevi kličejo po kosilu na žlico – zbrali smo ideje za krepke poletne juhe, ki bodo pogrele in navdušile z raznolikimi okusi.

Ne boste verjeli, iz česa so te sladice - in tako so božanske!
Zelenjavne sladice so odlična ideja, ko želimo porabiti zelenjavo z vrta. Bučke, korenček, fižol in pesa popestrijo nabor receptov in navdušijo s sočnostjo.
Sestavine
- 200 g kruha iz kislega testa
- 1 žlica semen kumine
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 strok česna
- 1 korenček
- 1 krompir
- 6 dl zelenjavne jušne osnove
- 100 g češnjevega paradižnika
- 1 pločevinka (400 g) paradižnika (pelatov)
- ščep sladkorja
- 2 lovorova lista
- 1 vejica rožmarina
- 2 vejici timijana
- 1 steblo zelene
- 200 g cvetače
- 150 g belega zelja
- 1 žlička worcestrske omake
- sol in poper
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Kruh narežemo na kockice in ga razprostremo po velikem pekaču skupaj s kumino, pokapljamo s polovico olja in malo solimo. Pečemo 10 do 15 minut, da se kruhove kocke zlato in hrustljavo zapečejo.
Medtem v veliki kozici na srednjem ognju segrejemo preostalo olje. Dodamo sesekljan česen, na kockice narezana korenček in krompir ter ob pogostem mešanju pražimo 5 minut, da se vse malo zmehča.
Prilijemo jušno osnovo, razpolovljene češnjeve paradižnike in sesekljane pelate, sladkor in zelišča, ki smo jih povezali v šopek, drobno narezano stebelno zeleno, solimo in popramo ter zavremo. Zmanjšamo temperaturo in nežno kuhamo 10 minut, nato dodamo na cvetke razdeljeno cvetačo in na rezance narezano zelje. Kuhamo 15 minut, da je zelenjava mehka.
Nazadnje vmešamo worcestrsko omako, odstranimo zelišča in juho postrežemo v skodelah s kuminovimi kruhki.