Kaj boste skuhali danes?
Limetin semifreddo z brusnično omako
Limetin semifreddo z brusnično omako
Sestavine
piškotna podlaga
- 150 g piškotov, najbolje »digestive«
- 75 g stopljenega masla
nadev
- 300 g kondenziranega mleka
- 200 g polnomastnega kremnega sira
- 1,5 dl sladke smetane
- drobno naribana lupinica 3 limet in še malo za okras
- 3 žlice limetinega soka (od 2 limet)
brusnična omaka
- 200 g svežih ali zamrznjenih brusnic
- 100 g svetlega rjavega sladkorja
- 1 žlica koruznega škroba
Tako bo pečenka pečena enakomerno (video)
Če želite, da pečenka ohrani lepo obliko in se enakomerno speče, jo morate pred pripravo dobro povezati z vrvico.
Top praznične sladice brez mlečnih izdelkov in jajc
Veganske praznične sladice brez masla, smetane, mleka in jajc: odlični preizkušeni recepti za goste, ki jedo vegansko ali se izogibajo mlečnim izdelkom in jajcem.
To bo vaš nov najljubši praznični prigrizek
Preizkusite recept za praznični prigrizek, ki vsako leto preplavi družbena omrežja – povsem razumljivo, ko pa navduši z izgledom, okusi in presenetljivo preprosto priprav
Sestavine
piškotna podlaga
- 150 g piškotov, najbolje »digestive«
- 75 g stopljenega masla
nadev
- 300 g kondenziranega mleka
- 200 g polnomastnega kremnega sira
- 1,5 dl sladke smetane
- drobno naribana lupinica 3 limet in še malo za okras
- 3 žlice limetinega soka (od 2 limet)
brusnična omaka
- 200 g svežih ali zamrznjenih brusnic
- 100 g svetlega rjavega sladkorja
- 1 žlica koruznega škroba
Postopek
Model za 900-gramsko štruco obložimo z velikim kosom aluminijaste folije, ki jo dobro pritisnemo od dno in stene modla, veliko folije naj sega čez robove. Grobo nalomljene piškote damo v vrečko za zamrzovanje in jih z valjarjem stolčemo v drobtine. Zmešamo jih s stopljenim maslom in jih stresemo v model, nato jih čvrsto pritisnemo od dno, da dobimo enakomerno plast. Postavimo v hladilnik za čas, ko pripravljamo nadev.
V skledi z električni mešalnikom pri srednji hitrosti stepemo kondenzirano mleko, kremni sir in smetano, da dobimo gosto maso – trajalo bo približno 2 minuti. Dodamo naribano limetino lupinico in sok ter počasi stepamo, da se na masi naredijo mehki vršički.
Mešanico naložimo na piškotno podlago v modlu, narahlo pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in dobro zatesnimo, da zrak ne pride zraven. Zavijemo v še eno plast folije, nato pa v veliko vrečko za zamrzovanje in čez noč postavimo v zamrzovalnik.
Pripravimo brusnično omako. Brusnice, sladkor in 1,5 dl hladne damo v kozico in nežno zavremo. Kuhamo 5 minut, medtem občasno pomešamo, da se brusnice zmehčajo, a ne razpadejo. Koruzni škrob gladko zmešamo z 2 žlicama hladne vode, nato vmešamo k brusnicam. Kuhamo še 2 minuti, medtem redno mešamo. Pustimo, da se ohladi, nato pokrijemo in postavimo v hladilnik. (Zdaj lahko brusnično omako zamrznemo.)
Zamrznjen semifreddo zvrnemo na pladenj in pustimo, da se taja 30 minut, nato previdno odluščimo folijo. Brusnice nežno pogrejemo in postrežemo s semifreddom, ki ga nato okrasimo še z malo limetine lupinice.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Poletna pica v ponvi z jajčevci, skuto in meto
Kruhovi cmoki iz starega kruha
Ne zavrzite starega kruha, raje ga uporabite za fine kruhove cmoke
Pečen fižol po grško
»Gigantes plaki« – najboljši je mlačen na opečenem rustikalnem kruhu.
Pečeni jajčevci z jogurtom in hariso
Prečudovita poletna priloga iz pečenih jajčevcev