
Limetin semifreddo z brusnično omako
Limetin semifreddo z brusnično omako

Sestavine
piškotna podlaga
- 150 g piškotov, najbolje »digestive«
- 75 g stopljenega masla
nadev
- 300 g kondenziranega mleka
- 200 g polnomastnega kremnega sira
- 1,5 dl sladke smetane
- drobno naribana lupinica 3 limet in še malo za okras
- 3 žlice limetinega soka (od 2 limet)
brusnična omaka
- 200 g svežih ali zamrznjenih brusnic
- 100 g svetlega rjavega sladkorja
- 1 žlica koruznega škroba

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.
Sestavine
piškotna podlaga
- 150 g piškotov, najbolje »digestive«
- 75 g stopljenega masla
nadev
- 300 g kondenziranega mleka
- 200 g polnomastnega kremnega sira
- 1,5 dl sladke smetane
- drobno naribana lupinica 3 limet in še malo za okras
- 3 žlice limetinega soka (od 2 limet)
brusnična omaka
- 200 g svežih ali zamrznjenih brusnic
- 100 g svetlega rjavega sladkorja
- 1 žlica koruznega škroba
Postopek
Model za 900-gramsko štruco obložimo z velikim kosom aluminijaste folije, ki jo dobro pritisnemo od dno in stene modla, veliko folije naj sega čez robove. Grobo nalomljene piškote damo v vrečko za zamrzovanje in jih z valjarjem stolčemo v drobtine. Zmešamo jih s stopljenim maslom in jih stresemo v model, nato jih čvrsto pritisnemo od dno, da dobimo enakomerno plast. Postavimo v hladilnik za čas, ko pripravljamo nadev.
V skledi z električni mešalnikom pri srednji hitrosti stepemo kondenzirano mleko, kremni sir in smetano, da dobimo gosto maso – trajalo bo približno 2 minuti. Dodamo naribano limetino lupinico in sok ter počasi stepamo, da se na masi naredijo mehki vršički.
Mešanico naložimo na piškotno podlago v modlu, narahlo pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in dobro zatesnimo, da zrak ne pride zraven. Zavijemo v še eno plast folije, nato pa v veliko vrečko za zamrzovanje in čez noč postavimo v zamrzovalnik.
Pripravimo brusnično omako. Brusnice, sladkor in 1,5 dl hladne damo v kozico in nežno zavremo. Kuhamo 5 minut, medtem občasno pomešamo, da se brusnice zmehčajo, a ne razpadejo. Koruzni škrob gladko zmešamo z 2 žlicama hladne vode, nato vmešamo k brusnicam. Kuhamo še 2 minuti, medtem redno mešamo. Pustimo, da se ohladi, nato pokrijemo in postavimo v hladilnik. (Zdaj lahko brusnično omako zamrznemo.)
Zamrznjen semifreddo zvrnemo na pladenj in pustimo, da se taja 30 minut, nato previdno odluščimo folijo. Brusnice nežno pogrejemo in postrežemo s semifreddom, ki ga nato okrasimo še z malo limetine lupinice.