
Kaj boste skuhali danes?
Limetin semifreddo z brusnično omako
Limetin semifreddo z brusnično omako

Sestavine
piškotna podlaga
- 150 g piškotov, najbolje »digestive«
- 75 g stopljenega masla
nadev
- 300 g kondenziranega mleka
- 200 g polnomastnega kremnega sira
- 1,5 dl sladke smetane
- drobno naribana lupinica 3 limet in še malo za okras
- 3 žlice limetinega soka (od 2 limet)
brusnična omaka
- 200 g svežih ali zamrznjenih brusnic
- 100 g svetlega rjavega sladkorja
- 1 žlica koruznega škroba

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
piškotna podlaga
- 150 g piškotov, najbolje »digestive«
- 75 g stopljenega masla
nadev
- 300 g kondenziranega mleka
- 200 g polnomastnega kremnega sira
- 1,5 dl sladke smetane
- drobno naribana lupinica 3 limet in še malo za okras
- 3 žlice limetinega soka (od 2 limet)
brusnična omaka
- 200 g svežih ali zamrznjenih brusnic
- 100 g svetlega rjavega sladkorja
- 1 žlica koruznega škroba
Postopek
Model za 900-gramsko štruco obložimo z velikim kosom aluminijaste folije, ki jo dobro pritisnemo od dno in stene modla, veliko folije naj sega čez robove. Grobo nalomljene piškote damo v vrečko za zamrzovanje in jih z valjarjem stolčemo v drobtine. Zmešamo jih s stopljenim maslom in jih stresemo v model, nato jih čvrsto pritisnemo od dno, da dobimo enakomerno plast. Postavimo v hladilnik za čas, ko pripravljamo nadev.
V skledi z električni mešalnikom pri srednji hitrosti stepemo kondenzirano mleko, kremni sir in smetano, da dobimo gosto maso – trajalo bo približno 2 minuti. Dodamo naribano limetino lupinico in sok ter počasi stepamo, da se na masi naredijo mehki vršički.
Mešanico naložimo na piškotno podlago v modlu, narahlo pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in dobro zatesnimo, da zrak ne pride zraven. Zavijemo v še eno plast folije, nato pa v veliko vrečko za zamrzovanje in čez noč postavimo v zamrzovalnik.
Pripravimo brusnično omako. Brusnice, sladkor in 1,5 dl hladne damo v kozico in nežno zavremo. Kuhamo 5 minut, medtem občasno pomešamo, da se brusnice zmehčajo, a ne razpadejo. Koruzni škrob gladko zmešamo z 2 žlicama hladne vode, nato vmešamo k brusnicam. Kuhamo še 2 minuti, medtem redno mešamo. Pustimo, da se ohladi, nato pokrijemo in postavimo v hladilnik. (Zdaj lahko brusnično omako zamrznemo.)
Zamrznjen semifreddo zvrnemo na pladenj in pustimo, da se taja 30 minut, nato previdno odluščimo folijo. Brusnice nežno pogrejemo in postrežemo s semifreddom, ki ga nato okrasimo še z malo limetine lupinice.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Na žaru pečena paprika s kaprami in peteršiljem
Kosmuljev kolač iz polnovredne moke
Čebulni ocvrtki (bhaji) in raita z meto in česnom
Pripravite si svoje, še boljše čebulne ocvrtke.