
Telečje kroglice z aromatično paradižnikovo omako
Telečji "čufti" s paradižnikovo omako
Telečje kroglice z aromatično paradižnikovo omako
Telečji "čufti" s paradižnikovo omako

Sestavine
mesne kroglice
- 1 čebula
- 1 lovorov list
- 1 nageljnova žbica
- 2 l telečje jušne osnove (lahko jo nadomestimo s piščančjo ali zelenjavno)
- 1 strok rdečega čilija
- 1 žlica suhih gob
- 100 g toasta
- 5 žlic mleka
- 5 vloženih filejev sardonov (inčunov)
- 500 g mlete teletine
- 2 jajci
- 1 žlička ostre gorčice
- ½ žličke naribane limonove lupinice
- 2 žlici drobno sesekljanega peteršilja
- muškatni orešek
omaka
- sol
- 10 srednje debelih paradižnikov
- 1 dl sladke smetane
- 1 strok česna (tanke rezinice)
- 2 žlici jedilnega škroba
- kanček limonovega soka
- 2 žlici grobo narezanih pehtranovih lističev
- 1 žlica hladnega masla

5 trikov za božanski pečen krompir
Pečen krompir je zagotovo ena najbolj priljubljenih domačih jedi, sploh če je pravilno pečen in dobro začinjen.

Tako se ribe ne bodo prijele na rešetko
Odkrijte preproste trike za popolno ribo na žaru – brez lepljenja, brez razpadanja, z lepo zapečeno kožo in sočnim mesom.

Marmelada ali džem – poznate razliko?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?
Sestavine
mesne kroglice
- 1 čebula
- 1 lovorov list
- 1 nageljnova žbica
- 2 l telečje jušne osnove (lahko jo nadomestimo s piščančjo ali zelenjavno)
- 1 strok rdečega čilija
- 1 žlica suhih gob
- 100 g toasta
- 5 žlic mleka
- 5 vloženih filejev sardonov (inčunov)
- 500 g mlete teletine
- 2 jajci
- 1 žlička ostre gorčice
- ½ žličke naribane limonove lupinice
- 2 žlici drobno sesekljanega peteršilja
- muškatni orešek
omaka
- sol
- 10 srednje debelih paradižnikov
- 1 dl sladke smetane
- 1 strok česna (tanke rezinice)
- 2 žlici jedilnega škroba
- kanček limonovega soka
- 2 žlici grobo narezanih pehtranovih lističev
- 1 žlica hladnega masla
Postopek
Najprej pripravimo mesne kroglice. Čebulo olupimo in nanjo položimo lovorov list, ki ga pritrdimo z nageljnovo žbico. V loncu zavremo jušno osnovo in damo vanjo čebulo, očiščen strok čilija (odstranimo semena in bele nitke) in suhe gobe. Jušno osnovo segrevamo 20 minut, ne da bi zavrela.
S toasta odstranimo skorjo in ga narežemo na drobne kocke. Damo jih v posodo in prelijemo z mlekom. Fileje sardonov odcedimo, narežemo na koščke, nato pa z mletim mesom in preostalimi sestavinami dodamo k zmehčanemu toastu ter vse skupaj dobro premešamo.
Iz mase naredimo z vlažnimi rokami približno 3 cm debele kroglice. Damo jih v vročo jušno osnovo in rahlo kuhljamo slabih 15 minut. Ko so kroglice kuhane, pripravimo še omako. Jušno osnovo (7 do 8 dl) precedimo v kozico, kroglice pa v pokriti posodi na toplem prihranimo v preostali jušni osnovi. Paradižnike blanširamo, razrežemo na četrtine in skozi cedilo pretlačimo v pripravljeno jušno osnovo. Dodamo smetano in česen ter zavremo.
Jedilni škrob gladko zmešamo z nekaj hladne vode, med rahlim vretjem vmešamo v omako, da se zgosti. Dodamo sok in pehtranove lističe, posolimo in pustimo stati nekaj minut; na koncu vmešamo hladno maslo in omako po okusu začinimo. Mesne kroglice poberemo s penovko iz jušne osnove. Nadevamo jih v primerne skledice, dolijemo omako in postrežemo s hrustljavim kruhom.