
Sladek jesenski zavitek
Iz rubrike Otroci kuhamo
Sladek jesenski zavitek
Iz rubrike Otroci kuhamo

Tokrat je z nami v kuhinji mojstra Andreja Goljata kuhala Zoja, ki je za svojega bratca Žaka spretno pripravila zavitek iz jabolk in hrušk. Žak ga je z veseljem poskusil in ugotovil, da bi to lahko bila odlična sladica po kosilu s čufti, ki so njegova najljubša jed!
Sestavine
- 1 zavitek svežega listnatega testa (270 g)
- 200 g jabolk
- 200 g hrušk
- 200 g pasirane skute
- ½ razžvrkljanega jajca
- 50 g rozin
- 3 otroški piškoti
- 2 žlici sladkorja
- 1 žlička mešanice začimb za jabolčni zavitek
- razžvrkljano jajce za premaz
Preberite tudi

Choco Salsa - sladica s TikToka, ki postaja viralna
Viralna sladica s TikToka: čokoladni čips in jagodna salsa – zabaven, preprost in okusen trend, ki ga lahko pripravite v nekaj minutah.

Popoln bešamel korak za korakom
Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Ananas: preprost trik, kako ga hitro in enostavno olupiti brez noža
Ananas ni le za sadne solate. Preverili smo, kako ga hitro olupiti in kaj z njim skuhati.
Sestavine
- 1 zavitek svežega listnatega testa (270 g)
- 200 g jabolk
- 200 g hrušk
- 200 g pasirane skute
- ½ razžvrkljanega jajca
- 50 g rozin
- 3 otroški piškoti
- 2 žlici sladkorja
- 1 žlička mešanice začimb za jabolčni zavitek
- razžvrkljano jajce za premaz
Postopek
Listnato testo vzemi iz hladilnika eno uro pred uporabo. Pečico segrej na 180 °C. Jabolka in hruške operi in naribaj. Piškote daj v vrečko za živila in jih z valjarjem zdrobi, da nastanejo drobtine.

V veliki skledi zmešaj naribano sadje, skuto, jajce, rozine, piškotne drobtine, začimbe in vse skupaj potresi še s sladkorjem.

Na delovno površino razgrni listnato testo s papirjem za peko. Nanj stresi nadev in z njim premaži listnato testo. Pusti 5 cm roba, premaži ga z jajcem in zavitek previdno zavij. Zavihaj mu še robove, da nadev ne bo uhajal.

Zavitek premaži s preostalim jajcem in na zgornji strani zavitka naredi nekaj zarez z nožem. Zavitek s papirjem za peko vred prenesi na nizek pekač. Peci približno pol ure, da zavitek dobi lepo zlato rjavo barvo.
