
Cheesecake rezine z borovnicami in kokosom
Cheesecake rezine z borovnicami in kokosom

Sestavine
- 280 g nesoljenih in nepraženih indijskih oreškov
- olje nevtralnega okusa za namastitev modla
osnova
- 150 g mandljev
- 150 g izkoščičenih datljev
»sirčkova« plast
- 100 g kokosove smetane
- 2 žlici stopljenega kokosovega olja
- 2 žlici bistrega medu
- 1 žlička vaniljeve arome
- sok ½ limone
obloga
- 150 g borovnic in še prgišče za po vrhu
- 5 izkoščičenih datljev

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.
Sestavine
- 280 g nesoljenih in nepraženih indijskih oreškov
- olje nevtralnega okusa za namastitev modla
osnova
- 150 g mandljev
- 150 g izkoščičenih datljev
»sirčkova« plast
- 100 g kokosove smetane
- 2 žlici stopljenega kokosovega olja
- 2 žlici bistrega medu
- 1 žlička vaniljeve arome
- sok ½ limone
obloga
- 150 g borovnic in še prgišče za po vrhu
- 5 izkoščičenih datljev
Postopek
Indijske oreške za 10 minut namočimo v vrelo vodo (ali čez noč v hladno vodo, če imamo čas). Kvadraten model velikosti 20 x 20 cm (najbolje z ločljivimi stranicami) lahno namažemo z oljem.
Za osnovo v multipraktiku drobno zmeljemo mandlje in datlje, mešanico stresemo v model in jo pritisnemo ob dno ter s hrbtno stranjo žlice zgladimo. Model postavimo v zamrzovalnik, da se učvrsti.
Medtem pripravimo kremno plast. Indijske oreške odcedimo in jih polovico stresemo v multipraktik. Dodamo vse sestavine za kremno plast in zmešamo v gladko kremo. Model vzamemo iz zamrzovalnika in osnovo premažemo s kremo. Postavimo v zamrzovalnik še za 30 do 40 minut, da se učvrsti.
Za oblogo v multipraktiku skupaj zmeljemo 150 g borovnic, datlje in preostale indijske oreške. Model vzamemo iz zamrzovalnika in na kremo razporedimo oblogo, nato posujemo s preostalimi borovnicami. Vrnemo v zamrzovalnik za najmanj 1 uro, da se učvrsti. (Sladico lahko v zamrzovalniku hranimo do 2 meseca.) Iz zamrzovalnika vzamemo 10 minut, preden postrežemo, in narežemo na 10 do 12 rezin.
Nasvet
Borovnice lahko nadomestimo z drugim jagodičjem ali pa zamenjamo oreške za osnovo – vzamemo na primer lahko navadne ali ameriške orehe (pekane). Ta sladica ne vsebuje glutena in če namesto medu vzamemo javorjev ali agavin sirup, bo primerna tudi za vegane.