
Pečene artičoke z limono
Pečene artičoke z limono

Sestavine
- 20 majhnih artičok
- 2 bio limoni
- 2,5 dl belega vinskega kisa
- 7 žlic oljčnega olja
- groba morska sol
- mleti poper
- 2 žlički raznobarvnega popra v zrnju

Dončićeva Anamaria s sledilci delila podatek, ki so ga vsi želeli
Anamaria Goltes je na Instagramu objavila preprosto poletno sladico in sprožila val povpraševanja. Zdaj je delila še recept za jed, s katero se verjetno sladka tudi Luka Dončić.

Našli smo recept za najboljšo poletno juho
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.
Sestavine
- 20 majhnih artičok
- 2 bio limoni
- 2,5 dl belega vinskega kisa
- 7 žlic oljčnega olja
- groba morska sol
- mleti poper
- 2 žlički raznobarvnega popra v zrnju
Postopek
Najprej pripravimo skledo hladne vode in vanjo iztisnemo sok ene limone, nato začnemo pripravljati artičoke. Z majhnim ostrim nožem odstranjujemo zunanje liste in nadaljujemo, dokler ne pridemo do svetlejših zeleno rumenih listov. Obdelamo še peclje; odrežemo jih na dolžino približno 5 cm in jih olupimo. Artičoke razrežemo na četrtine, vse rezne ploskve premažemo s polovico prerezane limone in jih damo v skledo z limonovo vodo.
Iz lupine druge limone izrežemo dolge rezance. V veliki kozici zavremo nekaj centimetrov vode, dodamo 1 dl kisa in artičoke ter kuhljamo 15 do 18 minut (odvisno od velikosti artičok), da se artičoke zmehčajo. Vzamemo jih iz vode, posušimo, damo v skledo, pokapljamo z 2 žlicama olja, solimo in popramo.
Segrejemo ponev z rebrastim dnom in četrtine artičok spečemo tako, da se obarvajo in so ob robovih zapečene.
V majhni kozici segrejemo preostalo oljčno olje z rezanci limonove lupine in zrni popra. Ko začne lupina cvrčati, jo s penovko poberemo iz kozice. V drugi kozici skoraj do vretja segrejemo preostali kis.
Artičoke in limonovo lupino razporedimo v kozarca za vlaganje (vsak po 5 dl), prelijemo z vročim kisom in na vrh vlijemo vroče olje s poprom. Kozarce z vročo vsebino zapremo in pustimo, da se ohladijo. Tako pripravljene artičoke lahko v hladilniku hranimo en teden.