Kaj boste skuhali danes?
Hurmašice
Hurmašice
Sestavine
- 500 g ostre moke
- 500 g gladke moke
- 2 jajci
- 3 žlice sladkorja
- 2 dl olja
- 250 g masla
- 2 žlici kisle smetane
- 1 pecilni prašek
- mleti ali celi orehi (po želji)
- 1 kg sladkorja (za preliv oz. agdo)
Tako se skuha prava domača jota po starem receptu
Jota je prima jed na žlico, ki še posebno tekne pozimi. In čeprav ji pravimo enolončnica, jo pravzaprav kuhamo v treh loncih.
Tako pire pripravi chef z 31 Michelinovimi zvezdicami
Težko bi našli jed, ki je preprostejša in bolj vsestranska od krompirjevega pireja. Slastna je že osnovna različica, mi pa smo za vas zbrali nekaj prav posebnih idej.
Božanski čufti v paradižnikovi enolončnici, ki pogreje in nasiti
Morda smo res bolj navajeni čuftov v paradižnikovi omaki, ampak v paradižnikovi juhi so res odlični - to je preprost recept, ki ga boste pripravljali znova in znova.
Sestavine
- 500 g ostre moke
- 500 g gladke moke
- 2 jajci
- 3 žlice sladkorja
- 2 dl olja
- 250 g masla
- 2 žlici kisle smetane
- 1 pecilni prašek
- mleti ali celi orehi (po želji)
- 1 kg sladkorja (za preliv oz. agdo)
Postopek
Pečico segrejemo na 180 ° C. Maslo stopimo. V večji posodi zmešamo vse sestavine in jih pregnetemo v srednje mehko testo. Iz testa oblikujemo kroglice, ki jih pritisnemo ob strgalo, da dobijo obliko svaljka (oblikujemo jih lahko tudi z rokami). Po želji v svaljke vstavimo tudi orehe. Svaljke položimo v namaščen pekač in pečemo 40 minut, da postanejo lepo rumeni.
Sladkor raztopimo v litru v rele v ode, ohladimo in s prelivom prelijemo pečene hurmašice.
hurmašice
Beseda hurmašice izvira iz besede hurma, datelj, saj sladica nanj spomnija po obliki. V Bosni jo poznajo tudi pod imenom brdarice ali hurmadžik.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Rabarbarina pita z jajčno kremo in španskimi vetrci
Sezona rabarbare švigne mimo, kot bi mignil!
Na žaru pečena paprika z metinim jogurtom
Klasične okuse pečene paprike bomo tokrat popestrili z osvežujočim jogurtom