
Hurmašice
Hurmašice

Sestavine
- 500 g ostre moke
- 500 g gladke moke
- 2 jajci
- 3 žlice sladkorja
- 2 dl olja
- 250 g masla
- 2 žlici kisle smetane
- 1 pecilni prašek
- mleti ali celi orehi (po želji)
- 1 kg sladkorja (za preliv oz. agdo)

Kako doma narediti kremast sladoled, ki ne bo spominjal na maslo
Sladoled – najimenitnejša med vsemi sladicami – je vedno bil in vedno bo nepremagljiv vir užitka za vse sladokusce.

Jaša Jamnik razkriva recept za slavno lazanjo
Igralec Jaša Jamnik razkriva recept za svojo slavno lazanjo – kuhanje mu je zen, njegova lazanja pa po mnenju mnogih naravnost vrhunska.

Kakšna je razlika med pekačem in obročem za peko
Ste se tudi vi že kdaj vprašali enako kot naša bralka: "Zakaj v nekaterih receptih za pripravo torte potrebujemo navaden okrogel pekač za biskvit, kdaj drugič pa samo obroč?"
Sestavine
- 500 g ostre moke
- 500 g gladke moke
- 2 jajci
- 3 žlice sladkorja
- 2 dl olja
- 250 g masla
- 2 žlici kisle smetane
- 1 pecilni prašek
- mleti ali celi orehi (po želji)
- 1 kg sladkorja (za preliv oz. agdo)
Postopek
Pečico segrejemo na 180 ° C. Maslo stopimo. V večji posodi zmešamo vse sestavine in jih pregnetemo v srednje mehko testo. Iz testa oblikujemo kroglice, ki jih pritisnemo ob strgalo, da dobijo obliko svaljka (oblikujemo jih lahko tudi z rokami). Po želji v svaljke vstavimo tudi orehe. Svaljke položimo v namaščen pekač in pečemo 40 minut, da postanejo lepo rumeni.
Sladkor raztopimo v litru v rele v ode, ohladimo in s prelivom prelijemo pečene hurmašice.
hurmašice
Beseda hurmašice izvira iz besede hurma, datelj, saj sladica nanj spomnija po obliki. V Bosni jo poznajo tudi pod imenom brdarice ali hurmadžik.