
Tortice s klementinami in brusnicami
Sladko lepljivi, sadni, malce pijani in vsekakor slastni kolački
Tortice s klementinami in brusnicami
Sladko lepljivi, sadni, malce pijani in vsekakor slastni kolački

Sestavine
- 2–3 klementine
- lupina 4 klementin ali 1 velike pomaranče
- 175 g zmehčanega masla
- 200 g rjavega sladkorja
- 2 veliki jajci
- 140 g moke
- 100 g mletih mandljev
- 2 žlički pecilnega praška
- 1 dl polnomastnega mleka
- 100 g svežih ali zamrznjenih brusnic
- ingverjeva smetana, ko postrežemo (glej nasvet)
- sladkor za posip
- maslo za modelčke
sirup
- sok 4 klementin ali 1 velike pomaranče (približno 1,5 dl)
- 1,5 dl pomarančnega likerja (npr. cointreauja)
- 85 g rjavega sladkorja

Pehtran: odlične ideje za slane in sladke jedi
Če pehtran poznate le v potici, je to branje za vas. Pehtran navdušuje v piškotih, panakotah in sladoledu, v smetanovih omakah, na gobah, s piščancem in z ribami.

Tri najhitrejše omake za testenine - le 15 minut in veliko okusa
Pozabite na kupljene omake. Pripravite si eno od treh preprostih omak za testenine, ki vas bo navdušila s hitrostjo in okusom.

Ne spreglejte znakov, ki razkrivajo kakovost paradižnika
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?
Sestavine
- 2–3 klementine
- lupina 4 klementin ali 1 velike pomaranče
- 175 g zmehčanega masla
- 200 g rjavega sladkorja
- 2 veliki jajci
- 140 g moke
- 100 g mletih mandljev
- 2 žlički pecilnega praška
- 1 dl polnomastnega mleka
- 100 g svežih ali zamrznjenih brusnic
- ingverjeva smetana, ko postrežemo (glej nasvet)
- sladkor za posip
- maslo za modelčke
sirup
- sok 4 klementin ali 1 velike pomaranče (približno 1,5 dl)
- 1,5 dl pomarančnega likerja (npr. cointreauja)
- 85 g rjavega sladkorja
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Osem manjših okroglih modelčkov namažemo z maslom in dno obložimo s krogi papirja za peko. Klementine zelo na tanko narežemo (potrebujemo 8 rezin). Vsako rezino posipamo z malo sladkorja in jo položimo na dno modelčka. Modelčke zložimo na nizek pekač in damo na stran.
Zmehčano maslo in sladkor damo v večjo skledo. Z električnim mešalnikom stepemo, da dobimo gladko in rahlo maso. Drugo za drugim postopoma dodajamo jajca in stepamo, da se vse dobro premeša. Dodamo moko, mandlje in pecilni prašek ter stepamo, da dobimo gladko maso. Dodamo lupinico, mleko in brusnice. Z lopatico vse še enkrat dobro premešamo, nato pa zmes razdelimo po modelčkih. Pečemo 30 minut, da tortice narastejo in se zlato obarvajo. Naredimo preizkus z zobotrebcem: zapičimo ga v testo, in ko ga izvlečemo, mora biti čist. Tortice pustimo, da se 10 do 15 minut ohlajajo v modelčkih, medtem pripravimo sirup.
Sok klementin, pomarančni liker in sladkor segrejemo v majhni kozici in mešamo, da se sladkor raztopi. Povečamo temperaturo in kuhamo nekaj minut, da polovica tekočine izpari. Sirup prelijemo v nizko posodo in pustimo, da se 5 minut ohlaja.
Ko so tortice dovolj hladne, jih vzamemo iz modelčkov in jim odstranimo papir. Postavimo jih v posodo s sirupom in sirup z žlico polivamo po njih, da se popolnoma vpije vanje. Tortice postavimo na pladenj, obložen s papirjem za peko, da se popolnoma ohladijo. Postrežemo jih z ingverjevo smetano.
Ingverjeva smetana
2 dl sladke smetane v večji skledi stepemo z 2 žlicama sladkorja v prahu, 2 nasekljanima kroglicama ingverja, vloženega v sirupu, in 2 žlicama ingverjevega sirupa iz kozarca (namesto vloženega ingverja lahko vzamemo tudi sesekljan kandiran ingver, sirup pa nadomestimo z medom). Postavimo v hladilnik, da se shladi, preden postrežemo s torticami.