Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Torta z borovnicami, pistacijami in kardamomovo kremo

Torta z borovnicami, pistacijami in kardamomovo kremo

Čas priprave 1 h
Zahtevnost Enostavno
Količina 12 kosov
Oznake
borovnice pistacija pistacije Pavlova s češnjami vrtnicami in pistacijami Torta z borovnicami pistacijami in kardamomovo kremo
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
recipe_image.jpg

Sestavine

biskvit

  • 4 velika jajca
  • 225 g rjavega sladkorja
  • 175 g stopljenega in ohlajenega masla
  • 200 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 85 g mletih nesoljenih pistacij
  • 50 g borovnic

kremni nadev s kardamomom

  • 100 g zmehčanega masla
  • 200 g sladkorja v prahu
  • zdrobljena semena iz 6 strokov kardamoma
  • 200 g sladke smetane

okras

  • 85 g grobo nasekljanih pistacij
  • 200 g borovnic
  • maslo, sladkor in moka za model

Preberite tudi

Sestavine

biskvit

  • 4 velika jajca
  • 225 g rjavega sladkorja
  • 175 g stopljenega in ohlajenega masla
  • 200 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 85 g mletih nesoljenih pistacij
  • 50 g borovnic

kremni nadev s kardamomom

  • 100 g zmehčanega masla
  • 200 g sladkorja v prahu
  • zdrobljena semena iz 6 strokov kardamoma
  • 200 g sladke smetane

okras

  • 85 g grobo nasekljanih pistacij
  • 200 g borovnic
  • maslo, sladkor in moka za model

Postopek

1

Pečico segrejemo na 180 °C. Dno dveh okroglih modlov za torto s premerom 20 cm rahlo namastimo in obložimo s papirjem za peko. Modla nato ponovno namastimo, ju posipamo z malo sladkorja in malo moke ter ju potolčemo po delovni površini, da se znebimo odvečnega sladkorja in moke.

2

Jajca in sladkor damo v ognjevarno posodo in ju z električnim mešalnikom na hitro stepemo. Posodo položimo nad vodno kopel in stepamo, da dobimo bledo in gosto maso. Ko električni mešalnik dvignemo, morajo sledi metlic na površini kreme ostati vsaj 5 sekund. Skledo odstavimo in stepamo še 2 minuti.

3

Nadaljujemo stepanje in ob robu posode počasi prilivamo stopljeno maslo. Moko in mlete pistacije presejemo na maso in zelo narahlo premešamo z dvema ali tremi potezami. Dodamo še borovnice in ponovno previdno zmešamo, pri tem pazimo, da v masi ostane čim več zraka. Nato jo razdelimo v dva modla in pečemo 25 do 30 minut oziroma tako dolgo, da je zobotrebec, ki ga zapičimo s sredino biskvita, čist, ko ga izvlečemo.

4

Pripravimo nadev. Maslo in sladkor stepemo, da dobimo bledo in puhasto maso. Dodamo kardamomova semena in počasi prilivamo smetano. Stepamo, da nastane rahla in zračna krema.

5

Biskvita pustimo, da se naprej 10 minut ohlajata v modlih, nato ju položimo na rešetko. Ko sta popolnoma ohlajena, odstranimo papir za peko. En biskvit položimo na delovno površino, ga premažemo s kremnim nadevom in obložimo z drugim biskvitom. Vrh premažemo še z malo kremnega nadeva in torto okrasimo z grobo nasekljanimi pistacijami in borovnicami.

Nasvet

Če nimamo zmletih pistacij, jih lahko sami zmeljemo v multipraktiku. Vendar pazimo, da jih ne meljemo predolgo, saj tako postanejo mastne, torta pa težka.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.