
Najpreprostejša šaharica
Najpreprostejša šaharica

Sestavine
biskvita
- 175 g zmehčanega masla
- 175 g svetlo rjavega sladkorja
- 3 srednje velika jajca
- 50 g mletih mandljev
- 140 g moke
- ¼ žličke sode bikarbone
- 1 ½ žličke pecilnega praška
- ½ žličke mandljeve arome
- rožnata barva za živila (uporabili smo 10 g barve v obliki gela)
okras
- 100 g marelične marmelade
- sladkor v prahu za posip
- 500 g belega marcipana

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.
Sestavine
biskvita
- 175 g zmehčanega masla
- 175 g svetlo rjavega sladkorja
- 3 srednje velika jajca
- 50 g mletih mandljev
- 140 g moke
- ¼ žličke sode bikarbone
- 1 ½ žličke pecilnega praška
- ½ žličke mandljeve arome
- rožnata barva za živila (uporabili smo 10 g barve v obliki gela)
okras
- 100 g marelične marmelade
- sladkor v prahu za posip
- 500 g belega marcipana
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Z aluminijasto folijo naredimo po sredini kvadratnega pekača s stranicami, dolgimi 20 cm, pregrado (ali pa uporabimo pekač, posebej namenjen za peko šaharic). Vzamemo dve plasti aluminijaste folije, dolgi toliko, da lahko obložimo dno in dve stranici pekača in še 20 cm več. Na sredini naredimo gubo, široko 10 cm.

Folijo položimo v pekač, tako da je guba v sredini, folija pa se lepo prilega robovom in vogalom.

Polovici pekača obložimo s papirjem za peko, tako da dolg kos papirja položimo po dolgem čez folijo.

Nato položimo še en kos papirja za peko po širini, da je folija popolnoma prekrita. Tako prekrijemo oba razdelka pekača.

Vse sestavine za biskvita razen barve za živila damo v veliko skledo in gladko razmešamo z mešalnikom. Polovico testa pretresemo v eno polovico pekača. V preostanek hitro vmešamo barvo za živila. Ko se testo enakomerno obarva živo rožnato, ga pretresemo v drugo polovico pekača. Rumeno in rožnato testo nato gladko poravnamo do stranic pekača. Pečemo 25 do 30 minut oziroma toliko časa, da zobotrebec, ki ga potisnemo v testo, ostane čist, ko ga izvlečemo. Ko biskvita vzamemo iz pečice, naj še 15 minut ostaneta v pekaču, nato ju zvrnemo na kuhinjsko mrežico, da se popolnoma ohladita.
Oba položimo na desko in ju ob strani obrežemo, da dobimo ravne robove. Po dolgem ju prerežemo na pol, da dobimo po dva kvadra iste barve. Če želimo biti zares natančni, si pomagamo z ravnilom. Če sta malo višja kot širša, ju obrežemo, tako da dobimo na prerezu popolne kvadrate.
V majhni kozici ali mikrovalovni pečici segrejemo marmelado in jo pretisnemo skozi cedilo. Delovno površino potresemo z malce sladkorja v prahu. Četrtino marcipana razvaljamo v pravokotnik, velik približno 20 x 10 cm. Premažemo ga s toplo marmelado in drugega poleg drugega nanj položimo en rumen in en rožnat biskvit, katerih stranici smo prej prav tako premazali z marmelado, da se lepo sprimeta. Nato ju premažemo z marmelado še po vrhu in nanju v šahovskem vzorcu položimo preostala kosa biskvita, premazana z marmelado.
Preostali marcipan razvaljamo v pravokotnik, velik približno 20 x 25 cm. Z marmelado, ki nam je ostala, premažemo sestavljeni kolač. S pomočjo valjarja dvignemo marcipan in ga položimo na biskvit. Pogladimo ga ter z blagim pritiskanjem ovijemo ves kolač po vrhu in daljših stranicah. Kolikor ga spodaj ostane preveč, ga obrežemo kak centimeter od kolača ob daljših stranicah, od vsake krajše stranice pa odrežemo tanko rezino, da dobimo lep prerez. Na koncu s stiskanjem palca in kazalca iz marcipana naredimo okrasni rob.