
Torta s prepečencem in jabolčno čežano
Prepečenec kot del sladice? Zakaj pa ne!
Torta s prepečencem in jabolčno čežano
Prepečenec kot del sladice? Zakaj pa ne!

Sestavine
- 200 g prepečenca
- jabolko za okras
nadev
- 4 listi želatine
- 200 g skute
- 250 g jabolčne čežane (pripravimo sami, glej nasvet, ali kupimo)
- 2 žlički sladkorja
- 2,5 dl sladke smetane

5 idej za okusno kosilo iz pečice
Ko ni časa ali volje, da bi stali za štedilnikom, na pomoč lahko priskoči pečica in pripravi odlično kosilo, ki prepriča tudi najbolj zahtevne gurmane.

Tri sadne pite, s katerimi bo vaše poletje slajše
Poletje je čas za lahkotne, osvežilne sladice – in kaj je boljšega kot pita, polna sočnega sezonskega sadja?

Večerje, pripravljene v 20 minutah
V hitrem tempu sodobnega vsakdana si po napornem dnevu želimo le še hitro, preprosto in okusno večerjo. Ponujamo nekaj okusnih predlogov!
Sestavine
- 200 g prepečenca
- jabolko za okras
nadev
- 4 listi želatine
- 200 g skute
- 250 g jabolčne čežane (pripravimo sami, glej nasvet, ali kupimo)
- 2 žlički sladkorja
- 2,5 dl sladke smetane
Postopek
Dno in obod tortnega modla premera 26 cm obložimo s prepečencem, potem pa pripravimo nadev. Želatino namočimo v hladni vodi. Skuto gladko zmešamo z jabolčno čežano. Sladko smetano, ki smo ji dodali sladkor, čvrsto stepemo in vmešamo v skutno maso. Želatino dobro ožmemo, raztopimo v vodni kopeli in prav tako vmešamo v maso.
Skutni nadev napolnimo v pripravljen tortni model, površino lepo zgladimo in torto postavimo, najbolje kar čez noč, v hladilnik.
Lepo strjeno torto previdno vzamemo iz modla in poljubno okrasimo s tankimi jabolčnimi krhlji.
Nasvet
Če delamo jabolčno čežano sami, olupimo 300 g jabolk. Narežemo jih na rezine in odstranimo peščišča. Krhlje pokapamo z limonovim sokom, z malo vode do mehkega skuhamo, potem pa zmešamo s paličnim mešalnikom. Čežani lahko po želji dodamo ščepec cimeta ali jo posladkamo z javorovim sirupom ali sladkorjem.