
Topla bučkina solata z bobom
Topla bučkina solata z bobom

Sestavine
- 8 majhnih ali 4 srednje velike bučke
- 200 g boba v zrnju (to je približno 1 kg neoluščenega)
- 2 žlici oljčnega olja
preliv
- 1 žlica belega vinskega kisa
- 0,5 dl oljčnega olja
- sol
- 10 orehovih polovičk za okras

Očistite klapavice kot pravi chef
Čiščenje školjk ni nujno zahtevno. Za vas smo pripravili nekaj preprostih nasvetov, s katerimi boste lahko pripravili odlično morsko kosilo.

Nagradna igra: potegujte se za kuharsko knjigo
Zaupajte nam svojo najljubšo poletno jed in sodelujte v nagradni igri: podarjamo dve kuharski knjigi Poletne slaščice in napitki!

To so triki za popolno cezarjevo solato
Cezarjeva solata je ena tistih jedi, ki je hkrati preprosta in prefinjena. Na videz le skupek solatnih listov, piščanca, krutonov in preliva, v resnici pa igra okusov in tekstur, kjer šteje prav vsak detajl.
Sestavine
- 8 majhnih ali 4 srednje velike bučke
- 200 g boba v zrnju (to je približno 1 kg neoluščenega)
- 2 žlici oljčnega olja
preliv
- 1 žlica belega vinskega kisa
- 0,5 dl oljčnega olja
- sol
- 10 orehovih polovičk za okras
Postopek
Najprej pripravimo preliv tako, da kis zmešamo z oljem in začinimo s soljo. V primerno veliki kozici zavremo vodo, vanjo stresemo bob in ga 2 do 3 minute kuhamo. Nato ga odcedimo in prelijemo z ledeno mrzlo vodo. Preden mu odstranimo kožo, ga malo ohladimo.
Če bomo uporabili majhne bučke, jih operemo in po diagonali narežemo na 4 do 5 delov, srednje bučke pa vzdolžno prerežemo na polovico, obe polovici pa nato na 5 mm tanke rezine.
V ponvi na srednjem ognju segrejemo olje in mu dodamo bučke. Med mešanjem jih pražimo 5 do 8 minut, da dobijo zlato rjavo barvo. Dodamo bob in še malo soli. Kuhamo še nadaljnje pol minute. Nato jed odstranimo z ognja, vmešamo še preliv in posujemo z grobo nasekljanimi orehovimi jedrci.
Nasvet
Če se le da, kupimo neoluščen bob (v stročju), ki mora biti čvrst in hrustljav. Če je že mehak, je bil pobran že pred časom in ni več najboljši. Ko ga kupimo, ga v papirnati vrečki shranimo v hladilniku in ga porabimo v petih dneh. Če je bob mlad in svež, ga kuhamo samo nekaj minut. Kuhanemu odstranimo kožice, tako da iz vsakega zrna boba dobimo dve majhni zrni.