
Toco de funzi
Gobja omaka
Toco de funzi
Gobja omaka

Toco de funzi (narečni izraz za gobe, funghi) postrežemo kot zabelo za sveže ali suhe testenine, njoke ali polento.
Sestavine
- 200 g zrelega paradižnika
- 1 čebula
- 1 strok česna
- majhen šopek peteršilja
- 1 vejica rožmarina
- 250 g svežih jurčkov (ali 25 g suhih)
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 dl suhega belega vina
- 2 lovorova lista
- sol

Poletje je čas za … paprike na 1001 način!
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.

Kako filirati sardele – preprosto in brez zadrege
Sardele sodijo med najbolj dostopne, okusne in zdrave morske ribe. Čeprav jih mnogi kupujejo že očiščene, je njihovo filiranje pravzaprav precej enostavno in s pravim pristopom tudi hitro.

Hitro poletno kosilo: slastne jedi, ki so pripravljene brez dolgega kuhanja
Poletje je čas, ko želimo hitro pripravljene, lahkotne in okusne jedi. Tu je nekaj idej, ki vas ne bodo prikovale za štedilnik.
Sestavine
- 200 g zrelega paradižnika
- 1 čebula
- 1 strok česna
- majhen šopek peteršilja
- 1 vejica rožmarina
- 250 g svežih jurčkov (ali 25 g suhih)
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 dl suhega belega vina
- 2 lovorova lista
- sol
Postopek
Paradižnik olupimo in ga drobno narežemo. Čebulo, peteršilj, česen in rožmarin nasekljamo. Če imamo sveže gobe, jih očistimo in grobo narežemo, če imamo suhe, pa jih najprej namočimo v mlačno vodo, da se zmehčajo, nato jih narežemo.
V keramično posodo ali ponev vlijemo olje in na njem podušimo čebelo, po potrebi dodamo malo vode. Dodamo gobe in pomešamo, nato dodamo česen, rožmarin in peteršilj. Pomešamo in prilijemo belo vino. Dodamo paradižnik in lovor ter solimo. Na nizki temperaturi kuhamo 25 do 30 minut.