
Testo za pico, vzhajano z bigo (predtestom)
Testo, ki potrebuje kar dva dni vzhajanja.
Testo za pico, vzhajano z bigo (predtestom)
Testo, ki potrebuje kar dva dni vzhajanja.

Sestavine
biga
- 1 kg polnozrnate moke
- 4,4 dl vode
- 10 g pivskega kvasa
testo
- 300 g bige (preostalo testo porabimo za odličen kruh)
- 300 g moke
- 0,6–0,8 dl vode
- 20 g soli

Kralj azijske zelenjave v 6 preprostih receptih
Pak čoj je azijska zelnica, poznana tudi pod številnimi drugimi imeni. Ampak imena niso pomembna, lahko vam povemo, da je odličen.

Preprosti beljakovinski mafini so odlična izbira za zajtrk
Namesto da znova izberete enolične granoline tablice, začnite dan s krhkimi domačimi mafini, polnimi beljakovin in malo sladkorja.

Affogato: preprosta poletna kavna sladica, na katero prisegajo Italijani
Italijani že dolgo znajo združiti najboljše iz sveta kave in sladic. Ena najpreprostejših, a hkrati bolj zapeljivih kombinacij je 'affogato al caffè' – kepica sladoleda v vročem espressu.
Sestavine
biga
- 1 kg polnozrnate moke
- 4,4 dl vode
- 10 g pivskega kvasa
testo
- 300 g bige (preostalo testo porabimo za odličen kruh)
- 300 g moke
- 0,6–0,8 dl vode
- 20 g soli
Postopek
Bigo pripravimo tako, da kvas raztopimo v mlačni vodi, dodamo moko in v mešalniku mešamo največ 3 minute. Preložimo jo v posodo, pokrijemo s prozorno folijo in pustimo 24 ur na 18 °C.
Testo za pico zamesimo tako, da v mešalnik postavimo bigo, dolijemo vodo in mešamo, da masa postane gladka. Dodamo moko in v mešalniku zgnetemo v testo. Šele na koncu dodamo sol, saj bi, če bi jo dali neposredno na bigo, ubila kvasovke. Testo še enkrat pregnetemo, ga pokrijemo in pustimo počivati vsaj 30 min. Nato oblikujemo hlebčke, jih položimo v posodo, pokrijemo in pustimo vzhajati v hladilniku še 24 ur. Kakšno uro pred peko jih vzamemo iz hladilnika in pustimo na sobni temperaturi, da se segrejejo. (Če se nam zelo mudi, jih lahko vzhajamo tudi pri sobni temperaturi.)