
Testo za pico, vzhajano z bigo (predtestom)
Testo, ki potrebuje kar dva dni vzhajanja.
Testo za pico, vzhajano z bigo (predtestom)
Testo, ki potrebuje kar dva dni vzhajanja.

Sestavine
biga
- 1 kg polnozrnate moke
- 4,4 dl vode
- 10 g pivskega kvasa
testo
- 300 g bige (preostalo testo porabimo za odličen kruh)
- 300 g moke
- 0,6–0,8 dl vode
- 20 g soli

Navdušite s poletno specialiteto: nadevani bučkini cvetovi
Srečneži z obiljem pridelkov z domačega vrta, ne zamudite odlične priložnosti za nadgradnjo poletnega menija. Ste že kdaj pripravili bučkine cvetove?

Triki, s katerimi prepoznate popolno lubenico
Bralka nas je vprašala: Tu je poletni čas, ko se vsi radi osvežimo tudi z lubenico. Po navadi vedno kupim razrezano, saj se mi je že zgodilo, da sem, če sem kupila celo, vsaj polovico kaj hitro vrgla stran, ker je bila nezrela ali kašasta. Kaj svetujete pri nakupu lubenice?

Njene zdravilne učinkovine so poznali že stari Egipčani
Bazilika je aromatična zeliščna rastlina, znana po močnem vonju in okusu.
Sestavine
biga
- 1 kg polnozrnate moke
- 4,4 dl vode
- 10 g pivskega kvasa
testo
- 300 g bige (preostalo testo porabimo za odličen kruh)
- 300 g moke
- 0,6–0,8 dl vode
- 20 g soli
Postopek
Bigo pripravimo tako, da kvas raztopimo v mlačni vodi, dodamo moko in v mešalniku mešamo največ 3 minute. Preložimo jo v posodo, pokrijemo s prozorno folijo in pustimo 24 ur na 18 °C.
Testo za pico zamesimo tako, da v mešalnik postavimo bigo, dolijemo vodo in mešamo, da masa postane gladka. Dodamo moko in v mešalniku zgnetemo v testo. Šele na koncu dodamo sol, saj bi, če bi jo dali neposredno na bigo, ubila kvasovke. Testo še enkrat pregnetemo, ga pokrijemo in pustimo počivati vsaj 30 min. Nato oblikujemo hlebčke, jih položimo v posodo, pokrijemo in pustimo vzhajati v hladilniku še 24 ur. Kakšno uro pred peko jih vzamemo iz hladilnika in pustimo na sobni temperaturi, da se segrejejo. (Če se nam zelo mudi, jih lahko vzhajamo tudi pri sobni temperaturi.)