
Steak s korenovkami in peteršiljevim pestom
steak popoln za nedeljsko kosilo z raznoliko zelenjavo
Steak s korenovkami in peteršiljevim pestom
steak popoln za nedeljsko kosilo z raznoliko zelenjavo

Sestavine
- 250 g gomolja zelene
- 300 g korenja
- 3 velike šalotke
- 3 stebla stebelne zelene
- pest zeleninih listov
- 3 žlice oljčnega olja
- 2 steaka po pribl. 250 g
- 1 glavica rdečega ali zelenega (belgijskega) radiča
peteršiljev pesto
- šopek peteršilja
- 30 g nesoljenih indijskih oreščkov
- 1 strok česna
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- kanček limonovega soka
- 3 žlice naribanega parmezana
- sol
- poper

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.

Za gurmane: osso buco po receptu Vesne Pernarčič
Osso buco je v Italiji prava klasika. Pripravlja se iz bočnika s kostjo, počasi kuha in postreže z rumeno rižoto. Tako ga naredi Vesna Pernarčič.

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.
Sestavine
- 250 g gomolja zelene
- 300 g korenja
- 3 velike šalotke
- 3 stebla stebelne zelene
- pest zeleninih listov
- 3 žlice oljčnega olja
- 2 steaka po pribl. 250 g
- 1 glavica rdečega ali zelenega (belgijskega) radiča
peteršiljev pesto
- šopek peteršilja
- 30 g nesoljenih indijskih oreščkov
- 1 strok česna
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- kanček limonovega soka
- 3 žlice naribanega parmezana
- sol
- poper
Postopek
Gomolj zelene olupimo in narežemo na kocke. Korenje olupimo in vzdolžno narežemo na četrtine. Tudi šalotke olupimo in narežemo na četrtne, pri tem naj čebulne plasti ostanejo skupaj. Stebla zelene razpolovimo in vzdolžno narežemo na rezine. Radiču potrgamo zunanje liste, srčiko pa narežemo na četrtine.
Pečico segrejemo na 220 °C. Zelenjavo, razen radiča in listov zelene, položimo v pekač. Prelijemo z 2 žlicama olja, solimo, premešamo in razporedimo po pekaču v eni plasti. Pečemo jo 45 minut, da se zmehča in komaj začne dobivati zlato barvo. Enkrat ali dvakrat jo premešamo.
Medtem pripravimo pesto. Peteršilj, indijske oreščke in česen damo v sekljalnik in gladko sesekljamo. Dodamo oljčno olje, limonov sok, parmezan, malo soli in popra ter dobro premešamo. Če želimo redkejši pesto, dodamo še malo oljčnega olja.
Segrejemo rebrasto ponev. Steaka premažemo s preostalim oljem, solimo in popramo. Pečemo ju 4 minute na vsaki strani, če želimo srednje pečena. Pokrijemo ju s folijo in pustimo počivati 5 minut.
Radič in liste zelene zmešamo s pečeno zelenjavo. Steaka obložimo z žlico pesta in postrežemo s pečeno zelenjavo.