
Testenine s puranjo bolonjsko omako
Testenine s puranjo bolonjsko omako

Sestavine
- 400 g mletega puranjega mesa
- 2 žlički rastlinskega olja
- 1 velika čebula
- 1 velik korenček
- 3 stebla zelene
- 3 stroki česna
- 250 g šampinjonov
- ščep sladkorja
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 2 pločevinki (vsaka 400 g) nasekljanega paradižnika
- 4 dl piščančje jušne osnove
- ½ žličke suhega origana
- ½ žličke suhe bazilike
- sol
- poper
- 500 g polnozrnatih kratkih testenin
- sveži listi bazilike (po želji) za okras

Naredite preprosto bogato domačo majonezo
Zakaj bi kupovali majonezo, če jo lahko res preprosto pripravite doma? Sledite našim fotografijam korak za korakom in na pikniku presenetite z domačo majonezo.

Kako pričarati dinozavrsko zabavo z jagodnim pridihom? Ana Žontar Kristanc ima slasten odgovor!
Rojstni dnevi naših malčkov so več kot le torta in svečke – so nepozabne zgodbe, ki jih pišemo v družbi prijateljev in družine s pisanimi baloni, nasmejanimi obrazi in preprostimi trenutki veselja.

Popoln začetek počitnic: povabite na zabavo na terasi
Ne glede na to, ali boste počastili prihod poletja, začetek počitnic, državni praznik ali kakšno drugo praznovanja vredno priložnost, vam bo naš izbor receptov gotovo prišel prav.
Sestavine
- 400 g mletega puranjega mesa
- 2 žlički rastlinskega olja
- 1 velika čebula
- 1 velik korenček
- 3 stebla zelene
- 3 stroki česna
- 250 g šampinjonov
- ščep sladkorja
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 2 pločevinki (vsaka 400 g) nasekljanega paradižnika
- 4 dl piščančje jušne osnove
- ½ žličke suhega origana
- ½ žličke suhe bazilike
- sol
- poper
- 500 g polnozrnatih kratkih testenin
- sveži listi bazilike (po želji) za okras
Postopek
Segrejemo veliko ponev z dnom proti sprijemanju in na suho popražimo mleto meso, da se rjavo obarva. Meso damo na krožnik in ga prihranimo za pozneje.
Zelenjavo očistimo in nasekljamo. V ponev dodamo olje in na njem približno 10 minut pražimo čebulo, korenček in zeleno, da se zmehčajo. Po potrebi dodamo kanček vode. Dodamo gobe in česen ter pražimo še nekaj minut, nato dodamo sladkor in paradižnikovo mezgo ter segrevamo še minuto. Omako mešamo, da se ne prime.
Dodamo paradižnik, mleto meso in jušno osnovo ter začinimo z origanom, baziliko, soljo in poprom. Kuhamo vsaj 20 minut, lahko tudi dlje, da se omaka zgosti.
Medtem v slanem kropu skuhamo testenine, jih odcedimo in zmešamo z omako. Pred postrežbo jed okrasimo z listi sveže bazilike.
Nasvet
Mleto meso iz puranjih prsi vsebuje manj maščobe kot meso iz beder, zato izberite prsi, če želite zmanjšati količino maščob.