
Testenine s puranjo bolonjsko omako
Testenine s puranjo bolonjsko omako

Sestavine
- 400 g mletega puranjega mesa
- 2 žlički rastlinskega olja
- 1 velika čebula
- 1 velik korenček
- 3 stebla zelene
- 3 stroki česna
- 250 g šampinjonov
- ščep sladkorja
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 2 pločevinki (vsaka 400 g) nasekljanega paradižnika
- 4 dl piščančje jušne osnove
- ½ žličke suhega origana
- ½ žličke suhe bazilike
- sol
- poper
- 500 g polnozrnatih kratkih testenin
- sveži listi bazilike (po želji) za okras

Želite dalj časa ostati siti? Potem pri kuhanju uporabite to živilo!
Ne glede na to, ali si jo postrežemo kot kremni namaz, hrustljav prigrizek ali hranljivo osnovo glavne jedi – čičerika si zasluži stalno mesto v vsakem gospodinjstvu.

Kako prepoznati kakovosten paradižnik?
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?

To so razlogi, da cheesecake razpoka
"Cheesecake se med peko napihne, nato pa vedno upade, pogosto tudi razpoka." Ste se tudi vi srečali s to težavo?
Sestavine
- 400 g mletega puranjega mesa
- 2 žlički rastlinskega olja
- 1 velika čebula
- 1 velik korenček
- 3 stebla zelene
- 3 stroki česna
- 250 g šampinjonov
- ščep sladkorja
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 2 pločevinki (vsaka 400 g) nasekljanega paradižnika
- 4 dl piščančje jušne osnove
- ½ žličke suhega origana
- ½ žličke suhe bazilike
- sol
- poper
- 500 g polnozrnatih kratkih testenin
- sveži listi bazilike (po želji) za okras
Postopek
Segrejemo veliko ponev z dnom proti sprijemanju in na suho popražimo mleto meso, da se rjavo obarva. Meso damo na krožnik in ga prihranimo za pozneje.
Zelenjavo očistimo in nasekljamo. V ponev dodamo olje in na njem približno 10 minut pražimo čebulo, korenček in zeleno, da se zmehčajo. Po potrebi dodamo kanček vode. Dodamo gobe in česen ter pražimo še nekaj minut, nato dodamo sladkor in paradižnikovo mezgo ter segrevamo še minuto. Omako mešamo, da se ne prime.
Dodamo paradižnik, mleto meso in jušno osnovo ter začinimo z origanom, baziliko, soljo in poprom. Kuhamo vsaj 20 minut, lahko tudi dlje, da se omaka zgosti.
Medtem v slanem kropu skuhamo testenine, jih odcedimo in zmešamo z omako. Pred postrežbo jed okrasimo z listi sveže bazilike.
Nasvet
Mleto meso iz puranjih prsi vsebuje manj maščobe kot meso iz beder, zato izberite prsi, če želite zmanjšati količino maščob.