
Testeni žepki s šunko in hrenovo omako
Ko vam ostanejo dobrote od velike noči, ji ne zavrzite, temveč pripravite okusne jedi iz njih.
Testeni žepki s šunko in hrenovo omako
Ko vam ostanejo dobrote od velike noči, ji ne zavrzite, temveč pripravite okusne jedi iz njih.

Sestavine
rezančno testo
- 300 g pšenične moke
- 1 žlica zdroba iz trde pšenice (durum)
- 2 jajci
- 1 žlica olja
- malo soli
maslena omaka s hrenom
- 2 rumenjaka
- sol
- poper
- 200 g masla
- 1 žlica gorčice
- 1 žlica belega vina
- 1 žlica belega vinskega kisa
- 1 manjši koren hrena
nadev
- 500 g kuhane šunke ali prekajenega mesa
- 2 šalotki
- 1 žlica masla
- ½ šopka peteršilja
- 1 trdo kuhano jajce
- 1 kuhan krompir
- malo zmlete kumine
- drobnjak za posip

Rjavčki - preprost recept, ki vedno navduši
Sočni, bogati in v sredini še nekoliko mehki - taki so popolni rjavčki!

5 načinov, kako pripraviti piščanca poleti
Piščančje meso je zaradi svoje nežne teksture, nizke vsebnosti maščob in vsestranske uporabe ena najbolj priročnih sestavin poletne kuhinje.

Slasten namaz iz pečenih paprik
To je preprost in varčen, a res okusen in zdrav namaz iz pečenih paprik. Vsi poznamo ajvar, ki tudi vsebuje pečene paprike (poleg drugih sestavin). Ta namaz je po teksturi bolj grob in seveda čisto drugačnega okusa.
Sestavine
rezančno testo
- 300 g pšenične moke
- 1 žlica zdroba iz trde pšenice (durum)
- 2 jajci
- 1 žlica olja
- malo soli
maslena omaka s hrenom
- 2 rumenjaka
- sol
- poper
- 200 g masla
- 1 žlica gorčice
- 1 žlica belega vina
- 1 žlica belega vinskega kisa
- 1 manjši koren hrena
nadev
- 500 g kuhane šunke ali prekajenega mesa
- 2 šalotki
- 1 žlica masla
- ½ šopka peteršilja
- 1 trdo kuhano jajce
- 1 kuhan krompir
- malo zmlete kumine
- drobnjak za posip
Postopek
Iz moke, zdroba, dveh jajc, obeh rumenjakov, olja in soli pripravimo srednje čvrsto testo za rezance. Zavijemo ga v folijo in pustimo nekaj časa počivati.
Za nadev drobno zmeljemo šunko. Peteršilj operemo in sesekljamo. Kuhan krompir in jajce drobno naribamo. Šalotki olupimo in drobno narežemo. Šalotko in šunko prepražimo na vročem maslu. Dodamo naribano jajce in krompir, začinimo s soljo, poprom in kumino ter vmešamo sesekljan peteršilj. Nadev prihranimo.
Rezančno testo tanko razvaljamo na pomokani delovni površini. Testo razrežemo na enakomerno široke trakove in polovico trakov v kupčkih obložimo z nadevom. Robove premažemo z beljakom in pokrijemo s preostalimi testenimi trakovi. Z okroglim obodcem izrežemo žepke. Kuhamo jih v vreli osoljeni vodi približno 8 minut, nato jih dobro odcedimo.
Za omako maslo nežno stopimo. Nad paro stepamo dva rumenjaka z gorčico, vinom, kisom, soljo in poprom. Postopoma dodajamo tekoče maslo in še naprej stepamo, da dobimo kremno omako. Hren sveže naribamo. Dve žlici hrena vmešamo v omako. S šunko nadevane testene žepke ponudimo s pripravljeno hrenovo omako. Preden ponudimo, jed potresemo z narezanim drobnjakom.