
Testeni žepki s šunko in hrenovo omako
Ko vam ostanejo dobrote od velike noči, ji ne zavrzite, temveč pripravite okusne jedi iz njih.
Testeni žepki s šunko in hrenovo omako
Ko vam ostanejo dobrote od velike noči, ji ne zavrzite, temveč pripravite okusne jedi iz njih.

Sestavine
rezančno testo
- 300 g pšenične moke
- 1 žlica zdroba iz trde pšenice (durum)
- 2 jajci
- 1 žlica olja
- malo soli
maslena omaka s hrenom
- 2 rumenjaka
- sol
- poper
- 200 g masla
- 1 žlica gorčice
- 1 žlica belega vina
- 1 žlica belega vinskega kisa
- 1 manjši koren hrena
nadev
- 500 g kuhane šunke ali prekajenega mesa
- 2 šalotki
- 1 žlica masla
- ½ šopka peteršilja
- 1 trdo kuhano jajce
- 1 kuhan krompir
- malo zmlete kumine
- drobnjak za posip
Preberite tudi

Ideje za kosilo v manj kot 30 minutah: hitro, preprosto in nasitno
Zbirka hitrih receptov jedi, pripravljenih v manj kot pol ure. Za vse, ki iščete ideje za hitro, a kakovostno kosilo brez dolgčasa na krožniku.

Kiš - francoska pita, ki jo lahko prinesete na piknik
Pomlad nam ponuja celo vrsto dobrot, iz katerih lahko pripravimo izjemno okusne jedi, polne pomladne svežine in sočnosti.

Bralka sprašuje: ‘Kako shraniti meto, da bo res ostala sveža?’
"Na tržnici po navadi kupim velik šop mete. Sveža ostane le dan ali dva in jo nazadnje zavržem. Kako naj jo shranim, da bo ostala sveža vsaj do naslednjega tedna, ko spet obiščem tržnico?"
Sestavine
rezančno testo
- 300 g pšenične moke
- 1 žlica zdroba iz trde pšenice (durum)
- 2 jajci
- 1 žlica olja
- malo soli
maslena omaka s hrenom
- 2 rumenjaka
- sol
- poper
- 200 g masla
- 1 žlica gorčice
- 1 žlica belega vina
- 1 žlica belega vinskega kisa
- 1 manjši koren hrena
nadev
- 500 g kuhane šunke ali prekajenega mesa
- 2 šalotki
- 1 žlica masla
- ½ šopka peteršilja
- 1 trdo kuhano jajce
- 1 kuhan krompir
- malo zmlete kumine
- drobnjak za posip
Postopek
Iz moke, zdroba, dveh jajc, obeh rumenjakov, olja in soli pripravimo srednje čvrsto testo za rezance. Zavijemo ga v folijo in pustimo nekaj časa počivati.
Za nadev drobno zmeljemo šunko. Peteršilj operemo in sesekljamo. Kuhan krompir in jajce drobno naribamo. Šalotki olupimo in drobno narežemo. Šalotko in šunko prepražimo na vročem maslu. Dodamo naribano jajce in krompir, začinimo s soljo, poprom in kumino ter vmešamo sesekljan peteršilj. Nadev prihranimo.
Rezančno testo tanko razvaljamo na pomokani delovni površini. Testo razrežemo na enakomerno široke trakove in polovico trakov v kupčkih obložimo z nadevom. Robove premažemo z beljakom in pokrijemo s preostalimi testenimi trakovi. Z okroglim obodcem izrežemo žepke. Kuhamo jih v vreli osoljeni vodi približno 8 minut, nato jih dobro odcedimo.
Za omako maslo nežno stopimo. Nad paro stepamo dva rumenjaka z gorčico, vinom, kisom, soljo in poprom. Postopoma dodajamo tekoče maslo in še naprej stepamo, da dobimo kremno omako. Hren sveže naribamo. Dve žlici hrena vmešamo v omako. S šunko nadevane testene žepke ponudimo s pripravljeno hrenovo omako. Preden ponudimo, jed potresemo z narezanim drobnjakom.