
Nadevane pečene ribe s koromačem
Nadevane pečene ribe s koromačem

Sestavine
- 2 koromača
- 1 velika čebula
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 2 limoni (1 za lupino in sok, 1 narezana na krhlje)
- 200 g kuskusa
- ščepec žafranovih nitk
- 2,5 dl piščančje ali zelenjavne jušne osnove
- 2 veliki ali 4 manjše cele ribe, očiščene in oluskane
- peščica svežega kopra
- 2 žlici popraženih pinjol
- 250 g češnjevih paradižnikov
- 1 žlica rozin
- sol
- poper
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
- 2 koromača
- 1 velika čebula
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 2 limoni (1 za lupino in sok, 1 narezana na krhlje)
- 200 g kuskusa
- ščepec žafranovih nitk
- 2,5 dl piščančje ali zelenjavne jušne osnove
- 2 veliki ali 4 manjše cele ribe, očiščene in oluskane
- peščica svežega kopra
- 2 žlici popraženih pinjol
- 250 g češnjevih paradižnikov
- 1 žlica rozin
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Koromač in čebulo razpolovimo, narežemo na tanke rezine in položimo v velik pekač. Pokapamo z 2 žlicama oljčnega olja in 1 žlico limonovega soka ter solimo in popramo. Pečemo 20 minut, da se zelenjava skoraj zmehča in začne karamelizirati. Medtem kuskus stresemo v srednje veliko skledo. Zmešamo žafran in vročo jušno osnovo, prelijemo po kuskusu in pokrijemo s folijo.
Ribe znotraj in zunaj operemo pod hladno vodo in jih osušimo s papirnatimi brisačami. Po obeh straneh jih globoko zarežemo in začinimo s soljo in ščepom limonove lupinice. Kuskus namakamo 10 minut, nato ga razrahljamo z vilicami, dodamo 2 žlici limonovega soka, preostalo lupinico, drobno nasekljan koper in 1 žlico pinjol. Solimo in popramo po okusu. S kuskusom nadevamo ribe. Če ga kaj ostane, ga prihranimo za pozneje, da ga bomo ponudili k ribam.
Paradižnike razpolovimo in jih skupaj z rozinami primešamo zelenjavi v pekaču. Na vrh položimo ribe in pečemo približno 30 minut, odvisno od velikosti rib. Rahlo potegnemo za hrbtno ribjo plavut – če jo odstranimo brez težav, je riba pečena.
Ribe posujemo s preostalimi pinjolami in jih postrežemo naravnost iz pekača. Zraven ponudimo krhlje limone, da lahko ribe pokapamo z limonovim sokom. Postrežemo z morebitnim preostalim kuskusom.