
Telečji zrezki s pršutom in žajbljem
Saltimbocca je še ena od slastnih italijanskih klasik
Telečji zrezki s pršutom in žajbljem
Saltimbocca je še ena od slastnih italijanskih klasik

Saltimbocca (it. »skoči v usta«) je italijanska specialiteta; telečji zrezki, obloženi z rezinami pršuta, prepraženi na maslu, začinjeni z žajbljem in belim vinom.
Sestavine
- 50 g moke
- sol in poper
- 3 telečji zrezki po pribl. 150 g
- 6 listov žajblja
- 6 rezin pršuta
- 1 žlica oljčnega olja
- košček masla
- 2 dl desertnega vina marsala
- sok ½ limone
ko postrežemo
- pečen krompir
- zelena solata

Osvežitev, ki je lahko veliko več kot le zamrznjena voda
Led je nepogrešljiv spremljevalec toplih dni, a zakaj bi ostali pri klasičnih ledenih kockah, če lahko iz njih naredimo pravi mali kulinarični dodatek? Led lahko postane sestavina, ki pijači doda okus, barvo in značaj.

Trojni spektakel v Krškem: BBQ, pica in spidvej
V Krškem je potekal prvi BBQ & Speedway festival s celodnevnim programom, ki je zajemal mednarodne tekme v peki steakov, burgerjev in pic.

Razkrivamo: toliko kalorij ima dejansko poletni koktajl Aperol Spritz
Aperol Spritz je postal nepogrešljiv del poletnih druženj. Toda ste se že kdaj vprašali, koliko kalorij dejansko vsebuje ta priljubljeni italijanski koktajl?
Sestavine
- 50 g moke
- sol in poper
- 3 telečji zrezki po pribl. 150 g
- 6 listov žajblja
- 6 rezin pršuta
- 1 žlica oljčnega olja
- košček masla
- 2 dl desertnega vina marsala
- sok ½ limone
ko postrežemo
- pečen krompir
- zelena solata
Postopek
Moko pomešamo s soljo in poprom. Zrezke potolčemo, da so debeli približno 0,5 cm. Na vsak zrezek položimo list žajblja in ga ovijemo v dve rezini pršuta. Na vrh položimo še en žajbljev list in z dlanjo vse skupaj močno pritisnemo ob meso. Zrezke rahlo pomokamo z začinjeno moko.
V veliki ponvi segrejemo olje in maslo ter zrezke pečemo 4 do 5 minut na vsaki strani. Preložimo jih na krožnik, v ponev pa vlijemo vino. Počasi kuhamo, da nastane omaka, pri tem pa postrgamo vse zapečene delce z dna ponve. V omako damo še limonov sok po okusu in pečene zrezke s pršutom in žajbljem ter jih segrejemo. Postrežemo jih s pečenim krompirjem in skledo zelene solate.