
Telečji zrezki s pršutom in žajbljem
Saltimbocca je še ena od slastnih italijanskih klasik
Telečji zrezki s pršutom in žajbljem
Saltimbocca je še ena od slastnih italijanskih klasik

Saltimbocca (it. »skoči v usta«) je italijanska specialiteta; telečji zrezki, obloženi z rezinami pršuta, prepraženi na maslu, začinjeni z žajbljem in belim vinom.
Sestavine
- 50 g moke
- sol in poper
- 3 telečji zrezki po pribl. 150 g
- 6 listov žajblja
- 6 rezin pršuta
- 1 žlica oljčnega olja
- košček masla
- 2 dl desertnega vina marsala
- sok ½ limone
ko postrežemo
- pečen krompir
- zelena solata

Različne vrste mete: kdaj uporabiti katero?
Z mesecem majem se je začela sezona obiranja mete, ki bo trajala vse do pozne jeseni. Toda, ali ste vedeli, da poznamo več vrst tega osvežilnega zelišča?

Najboljše sladice s češnjami: pite in kolači, cheesecake, sladoled
Maj je že prinesel prve češnje! Odkrijte najboljše sladice – lahke, sočne in popolne za vsako priložnost, od piknika do nedeljskega kosila. .

To je stročnica, polna beljakovin, na katero smo skoraj pozabili
Bob je znova priljubljen: bogat z beljakovinami, vsestransko uporaben in izvrstnega okusa. Preverite recepte in ideje za pripravo domačih jedi z bobom.
Sestavine
- 50 g moke
- sol in poper
- 3 telečji zrezki po pribl. 150 g
- 6 listov žajblja
- 6 rezin pršuta
- 1 žlica oljčnega olja
- košček masla
- 2 dl desertnega vina marsala
- sok ½ limone
ko postrežemo
- pečen krompir
- zelena solata
Postopek
Moko pomešamo s soljo in poprom. Zrezke potolčemo, da so debeli približno 0,5 cm. Na vsak zrezek položimo list žajblja in ga ovijemo v dve rezini pršuta. Na vrh položimo še en žajbljev list in z dlanjo vse skupaj močno pritisnemo ob meso. Zrezke rahlo pomokamo z začinjeno moko.
V veliki ponvi segrejemo olje in maslo ter zrezke pečemo 4 do 5 minut na vsaki strani. Preložimo jih na krožnik, v ponev pa vlijemo vino. Počasi kuhamo, da nastane omaka, pri tem pa postrgamo vse zapečene delce z dna ponve. V omako damo še limonov sok po okusu in pečene zrezke s pršutom in žajbljem ter jih segrejemo. Postrežemo jih s pečenim krompirjem in skledo zelene solate.