
Telečji file s koromačevim pražencem in šalotko
Telečji file s koromačevim pražencem in šalotko

Sestavine
- 2 telečja fileja po 200 g
- 6 tankih rezin jajčevca
- 8 šalotk
- 0,5 dl portskega vina
- 1,5 dl rdečega vina
- 1 žlica masla
koromačev praženec
- 1 debel krompir
- ½ glavice koromača
- sol
- poper
- olje za peko
Preberite tudi

Kaj je edamame, tihi zvezdnik med zdravo prehrano?
Edamame ni le trend, temveč superživilo, ki podpira dobro počutje in hormonsko ravnovesje. Spoznajte, zakaj je ta zeleni prigrizek tako priljubljen.

Žana Vidmar je z nami delila dragocene družinske radosti
Simpatična in vedno nasmejana voditeljica Žana Vidmar prosti čas najraje preživlja z družino, zato se še toliko bolj veseli prihajajočih praznikov, ki bodo v njihovem domu kreativni, igrivi, sladki in predvsem polni smeha ter družinske povezanosti.

Dilema: ali damo šunko kuhati v hladno ali vrelo vodo?
Naj bo vaša velikonočna šunka letos popolna! Tu je preprost vodič za kuhanje šunke.
Sestavine
- 2 telečja fileja po 200 g
- 6 tankih rezin jajčevca
- 8 šalotk
- 0,5 dl portskega vina
- 1,5 dl rdečega vina
- 1 žlica masla
koromačev praženec
- 1 debel krompir
- ½ glavice koromača
- sol
- poper
- olje za peko
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. V kozico nalijemo obe vini. Dodamo olupljene šalotke in jih skuhamo do mehkega. Meso solimo in popramo, nato fileja ovijemo z rezinami jajčevca.
Za koromačev praženec olupimo krompir in ga narežemo na tanke rezine (najbolje z rezalnim strojčkom ali mandolino). Koromač očistimo in narežemo na tanke lističe.
V ponvi močno segrejemo olje in meso popečemo po obeh straneh, nato ga pečemo še v pečici 10 minut, da je v prerezu lepe rožnate barve.
V teflonski ponvi močno segrejemo olje. Krompirjeve in koromačeve rezine na eni strani hitro popražimo ter solimo in popramo. Praženec obrnemo z lopatico in spražimo še na drugi strani, da se enakomerno rjavo obarva.
Šalotke poberemo iz prevretka. V prevretek damo žlico masla, stepemo in začinimo. Meso vzamemo iz pečice. Na ogreta krožnike položimo najprej koromačev praženec, nato pa še pečen telečji file in šalotko. Jed okrasimo z vinskim maslom in postrežemo.