
Telečje zarebrnice z žajbljem in kremasto bučno polento
Žajbelj ni samo zdravilen, ampak je tudi kulinarični zaklad!
Telečje zarebrnice z žajbljem in kremasto bučno polento
Žajbelj ni samo zdravilen, ampak je tudi kulinarični zaklad!

Sestavine
- 2 telečji zarebrnici
- 2 žlici masla
- 2 žlici olja
- nekaj žajbljevih listov
bučna polenta
- 500 g očiščene muškatne buče
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 dl mleka
- 50 g instantne polente
- 2 žlici naribanega parmezana
solata
- 2 pesti poljubne solate
- 6 redkvic
- 1 šalotka
- 50 g zamrznjenega graha
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 žlička sladkorja
- sol
- poper
Preberite tudi

So najboljši vir antioksidantov za zaščito celic
Artičoke so cenjena sredozemska zelenjava, ki izvira iz severne Afrike in južne Evrope. Priljubljene so zaradi svojega nežnega srčka in rahlo grenkega okusa.

Tri sladke različice pohanih šnit, ki vas bodo ponesle v otroštvo
Nostalgično: Retro pohane šnite malo drugače: s toplimi borovnicami, s pomarančno skuto in z jagodami in rikoto. Trije recepti, ki bodo navdušili male in velike sladkosnede.

Nasvet: Olja vloženih oliv nikar ne zavrzite
Olje, v katero so vložene olive, je uporabno tudi pri pripravi hrane. Zlasti kadar gre za kakovostno ekstra deviško olje, bi ga bilo res škoda zavreči.
Sestavine
- 2 telečji zarebrnici
- 2 žlici masla
- 2 žlici olja
- nekaj žajbljevih listov
bučna polenta
- 500 g očiščene muškatne buče
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 dl mleka
- 50 g instantne polente
- 2 žlici naribanega parmezana
solata
- 2 pesti poljubne solate
- 6 redkvic
- 1 šalotka
- 50 g zamrznjenega graha
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 žlička sladkorja
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Muškatno bučo narežemo na kocke in razporedimo v pekač, namazan z oljčnim oljem. Posolimo in pečemo 40 minut, da se zmehča. Pečico pustimo prižgano. Bučo prenesemo v posodo, dodamo mleko in s paličnim mešalnikom naredimo pire. Polento skuhamo po navodilih z ovitka. Ko je še mehka, dodamo pire iz buče in parmezan ter začinimo s soljo in poprom. Prihranimo na toplem. Če se polenta preveč strdi, dodamo malo mleka in dobro premešamo.
Maslo in olje segrejemo v ponvi, primerni za peko v pečici, da zacvrči. Na zarebrnici položimo nekaj žajbljevih listov in jih rahlo pritisnemo ob meso. Dobro začinimo s soljo in poprom ter zarebrnici na močnem ognju pečemo 2 minuti na vsaki strani, da postaneta zlato rumeni in hrustljavi. Nato ponev prestavimo v pečico (če ponev ni primerna za peko v pečici, zarebrnici prestavimo v manjši pekač) in meso pečemo še 5 minut. Meso mora biti pečeno, a še vedno sočno.
Medtem pripravimo solato. Šalotko in redkvice tanko narežemo. Šalotko in zamrznjen grah prelijemo s 5 dl vrele vode ter odcedimo. Za preliv zmešamo kis, olje, sladkor in sol. Redkvice, solato, grah in šalotko premešamo in začinimo s prelivom.
Polento in zarebrnici razdelimo na dva krožnika in prelijemo s sokom, ki je ostal od pečenja. Zraven postrežemo solato.