Kaj boste skuhali danes?
Telečje zarebrnice z žajbljem in kremasto bučno polento
Žajbelj ni samo zdravilen, ampak je tudi kulinarični zaklad!
Telečje zarebrnice z žajbljem in kremasto bučno polento
Žajbelj ni samo zdravilen, ampak je tudi kulinarični zaklad!
Sestavine
- 2 telečji zarebrnici
- 2 žlici masla
- 2 žlici olja
- nekaj žajbljevih listov
bučna polenta
- 500 g očiščene muškatne buče
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 dl mleka
- 50 g instantne polente
- 2 žlici naribanega parmezana
solata
- 2 pesti poljubne solate
- 6 redkvic
- 1 šalotka
- 50 g zamrznjenega graha
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 žlička sladkorja
- sol
- poper
Praznične jedi kljub celiakiji: slovenska voditeljica delila svoje recepte
Klavdija Winder Pantner, ki jo gledalci poznajo kot Veseljakovo voditeljico, sicer pa prepeva tudi v skupini Katrca, se v zasebnem življenju vsak dan sooča s celiakijo.
Recepti chefa Jerneja Fonde: Postanite zvezda praznične večerje
Iščete ideje za božično ali novoletno večerjo? Jernej Fonda iz Hiša Lisjak razkriva recepte, s katerimi boste navdušili goste.
Se vam je praznična sladica ponesrečila? Rešite jo v 10 minutah
Z dobrimi nameni smo se lotili priprave praznične sladice, a se žal ni posrečila. Brez skrbi, vsakemu se lahko zgodi – to je rešitev.
Sestavine
- 2 telečji zarebrnici
- 2 žlici masla
- 2 žlici olja
- nekaj žajbljevih listov
bučna polenta
- 500 g očiščene muškatne buče
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 dl mleka
- 50 g instantne polente
- 2 žlici naribanega parmezana
solata
- 2 pesti poljubne solate
- 6 redkvic
- 1 šalotka
- 50 g zamrznjenega graha
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 žlička sladkorja
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Muškatno bučo narežemo na kocke in razporedimo v pekač, namazan z oljčnim oljem. Posolimo in pečemo 40 minut, da se zmehča. Pečico pustimo prižgano. Bučo prenesemo v posodo, dodamo mleko in s paličnim mešalnikom naredimo pire. Polento skuhamo po navodilih z ovitka. Ko je še mehka, dodamo pire iz buče in parmezan ter začinimo s soljo in poprom. Prihranimo na toplem. Če se polenta preveč strdi, dodamo malo mleka in dobro premešamo.
Maslo in olje segrejemo v ponvi, primerni za peko v pečici, da zacvrči. Na zarebrnici položimo nekaj žajbljevih listov in jih rahlo pritisnemo ob meso. Dobro začinimo s soljo in poprom ter zarebrnici na močnem ognju pečemo 2 minuti na vsaki strani, da postaneta zlato rumeni in hrustljavi. Nato ponev prestavimo v pečico (če ponev ni primerna za peko v pečici, zarebrnici prestavimo v manjši pekač) in meso pečemo še 5 minut. Meso mora biti pečeno, a še vedno sočno.
Medtem pripravimo solato. Šalotko in redkvice tanko narežemo. Šalotko in zamrznjen grah prelijemo s 5 dl vrele vode ter odcedimo. Za preliv zmešamo kis, olje, sladkor in sol. Redkvice, solato, grah in šalotko premešamo in začinimo s prelivom.
Polento in zarebrnici razdelimo na dva krožnika in prelijemo s sokom, ki je ostal od pečenja. Zraven postrežemo solato.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Koruzne pogačice
Koruzne pogačice so pripravljene, kot bi mignil, skupaj s solato pa so lahko odlična malica.