
Tatarski biftek
Domač tatarski biftek bo pravi hit na praznični mizi, a ključna je izbira kakovostnega mesa
Tatarski biftek
Domač tatarski biftek bo pravi hit na praznični mizi, a ključna je izbira kakovostnega mesa

Sestavine
- 600 g govejega fileja ali rostbifa
- 4 žličke drobno nasekljane čebule
- 2 žlički drobno nasekljanih kaper
- 2 žlički drobno nasekljane kisle kumarice
- ščep mlete paprike
- 2 žlički drobno sesekljanega peteršilja
- 2 žlički gorčice
- 2 rumenjaka
- kanček worcestrske omake
- 2 žlici olja
- sol in sveže zmlet poper
- kanček tabaska ali konjaka
ko potrežemo
- maslo ali majoneza
- toast

Ko enkrat poskusite ta domači kečap, ga nikoli več ne boste kupili
Domači kečap bo okusnejši in bolj naraven kot kupljeni, pa še prilagodite ga lahko svojemu okusu! Podobno je s paradižnikovo omako.

Top ideje za uporabo kumar v kuhinji
Začela se je sezona kumar, ki jih lahko v kuhinji uporabimo na različne načine – sveže, kisane, kuhane ali celo v sokovih. Z našimi recepti kumare nikoli ne bodo ostale več dni v hladilniku.

Pripravite dišeči sirup iz vrtnic
Škoda, da vsako leto odvržemo toliko lističev teh prekrasnih rož, raje izdelajte sirup! Tekst: ANDREJA COMINO foto: SHUTTERSTOCK
Sestavine
- 600 g govejega fileja ali rostbifa
- 4 žličke drobno nasekljane čebule
- 2 žlički drobno nasekljanih kaper
- 2 žlički drobno nasekljane kisle kumarice
- ščep mlete paprike
- 2 žlički drobno sesekljanega peteršilja
- 2 žlički gorčice
- 2 rumenjaka
- kanček worcestrske omake
- 2 žlici olja
- sol in sveže zmlet poper
- kanček tabaska ali konjaka
ko potrežemo
- maslo ali majoneza
- toast
Postopek
Meso z ostrim nožem narežemo na tanke rezine, nato pa drobno nasekljamo. V skledi najprej dobro zmešamo rumenjak z oljem. Dodamo preostale sestavine, razen mesa, in z metlico za sneg zmešamo v gladko zmes. Za izboljšanje okusa dodamo malo tabaska ali kanček konjaka. Na koncu primešamo nasekljano meso. Maso z vilicami dobro zmešamo in po želji še začinimo.
Tatarski biftek serviramo na primerno ohlajene krožnike ter postrežemo z opečenim toastom in maslom ali majonezo.
Miti in legende
Pravijo, da naj bi tatarski biftek izviral iz 13. stoletja, ko so Tatari na svojih osvajalskih pohodih konjsko meso shranjevali pod sedlom, da bi se med ježo zmehčalo. Gre za mit, ki naj bi ga razširil sam Marco Polo, ko je na svojih poteh srečal Tatare, ki so jedli surovo meso. V resnici so tatarski biftek, kot ga poznamo danes, popularizirali Francozi, ki so ga konec 19. stoletja začeli streči gostom v finih restavracijah.