© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Rženi kruh z datlji

Rženi kruhek z datlji bo pravi užitek!

Rženi kruh z datlji

Rženi kruhek z datlji bo pravi užitek!

Čas priprave 40 min + vzhajanje
Zahtevnost Enostavno
Količina 2 hlebčka
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 100 g ržene moke
  • 300 g krušne moke
  • 100 g pšenične polnozrnate moke
  • 1 vrečka (7 g) suhega kvasa
  • 1 žlička soli
  • 1 žlica bistrega medu
  • 150 g izkoščičenih datljev

Sestavine

  • 100 g ržene moke
  • 300 g krušne moke
  • 100 g pšenične polnozrnate moke
  • 1 vrečka (7 g) suhega kvasa
  • 1 žlička soli
  • 1 žlica bistrega medu
  • 150 g izkoščičenih datljev

Postopek

1

V 3,5 dl tople vode z metlico vmešamo med, da se stopi. V večji skledi zmešamo vse tri vrste moke, kvas in sol. Z žlico v moki naredimo jamico in vanjo vlijemo vodo z medom. Vse dobro premešamo, da se sestavine povežejo v testo.

2

Testo zvrnemo na pomokano delovno površino in ga gnetemo 5 do 10 minut, da je gladko na dotik in se ob pritisku s prstom vdolbinica hitro poravna. Položimo ga v čisto naoljeno skledo, pokrijemo s pokrovko ali krpo in postavimo na toplo za 1 uro ali toliko časa, da naraste na dvojno prostornino.

3

Vzhajano testo zvrnemo na pomokano delovno površino in ga na hitro pregnetemo, da iztisnemo zrak. Posujemo ga z datlji, ki smo jih narezali na koščke, in jih vgnetemo.

4

Testo razdelimo na dva dela, vsakega oblikujemo v kroglo in položimo na velik pomokan pekač. Vsak hlebček po vrhu dvakrat zarežemo z ostrim nožem.

5

Počakamo 1 uro, da hlebčka vzhajata. Pečico segrejemo na 220 °C (ali na 200 °C z ventilacijo) in hlebčka pečemo 30 minut. Preden kruh narežemo, naj se popolnoma ohladi.

Kruh in maslo, kruh in sir

Kruh in maslo je tisti par, ki nas nikoli ne pusti ravnodušnih. Z rženim kruhom z datlji pa se odlično ujemajo tudi najrazličnejši siri. Poskusite s trdimi, poltrdimi, mehkimi in svežimi siri ter izberite svojo najljubšo kombinacijo.

Nasvet iznajdljivih gospodinj(cev)

En hlebček lahko narežete in zamrznete za takrat, ko boste brez kruha ali se vam bo mudilo, trgovine pa bodo zaprte.

Priljubljeni recepti

Bananin kolač z javorovim sirupom

Najboljši je še topel

1 h 30 min
Enostavno

Sendvič po italijansko

Italijani ne slovijo samo po testeninah, temveč tudi po slastnih sendvičih.

5 min
Enostavno

Pečen piščanec s koromačem in olivami

Pečen piščanec za popolno nedeljsko kosilo

1 h 50 min
Enostavno

Polnjene paprike v pečici

Poletna klasika, ki smo jo zasukali nekoliko drugače

1 h 30 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.