© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Prebranec

Prebranec ali pasulj- značilna balkanska jed.

Prebranec

Prebranec ali pasulj- značilna balkanska jed.

Čas priprave 1 h 40 min + namakanje fižola
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6–8 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
prebranec_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 500 g suhega belega fižola
  • 700 g čebule
  • 1 lovorov list
  • sol
  • nekaj zrn popra
  • 1,5 dl olja
  • 1 žlica rdeče mlete paprike
  • ostra paprika (po želji)
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 500 g suhega belega fižola
  • 700 g čebule
  • 1 lovorov list
  • sol
  • nekaj zrn popra
  • 1,5 dl olja
  • 1 žlica rdeče mlete paprike
  • ostra paprika (po želji)

Postopek

1

Fižol čez noč namočimo. Naslednji dan ga odcedimo, zalijemo s hladno vodo in zavremo, nato pa še enkrat odcedimo. Zavremo 2 l vode, dodamo odcejen fižol, lovor ter poprova zrna in fižol skuhamo. Solimo ga, ko je že skoraj kuhan.

2

Čebulo olupimo in drobno narežemo. Olje segrejemo, dodamo čebulo in jo počasi pražimo. Solimo jo že na začetku. Na koncu dodamo žlico mlete rdeče paprike, po želji še pekočo papriko, dobro premešamo in odstavimo.

3

Ko se fižol zmehča (ne sme se razkuhati), odlijemo vodo (nekaj je prihranimo) in polovico fižola preložimo v pekač, premazan z oljem. Nanj razporedimo čebulo, ki jo pokrijemo z drugo polovico fižola. Dolijemo toliko fižolove vode, da doseže gladino fižola. Pekač položimo v segreto pečico in ga na 220 °C pečemo dobre pol ure, da se površina lepo zapeče. Pečen prebranec naj nekoliko počaka, preden ga postrežemo.

Napotek

Preden damo prebranec v pečico, ga lahko obložimo z rezinami slanine ali klobase.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.