© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Prebranec

Prebranec ali pasulj- značilna balkanska jed.

Prebranec

Prebranec ali pasulj- značilna balkanska jed.

Čas priprave 1 h 40 min + namakanje fižola
Zahtevnost Enostavno
Količina za 6–8 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
prebranec_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 500 g suhega belega fižola
  • 700 g čebule
  • 1 lovorov list
  • sol
  • nekaj zrn popra
  • 1,5 dl olja
  • 1 žlica rdeče mlete paprike
  • ostra paprika (po želji)

Sestavine

  • 500 g suhega belega fižola
  • 700 g čebule
  • 1 lovorov list
  • sol
  • nekaj zrn popra
  • 1,5 dl olja
  • 1 žlica rdeče mlete paprike
  • ostra paprika (po želji)

Postopek

1

Fižol čez noč namočimo. Naslednji dan ga odcedimo, zalijemo s hladno vodo in zavremo, nato pa še enkrat odcedimo. Zavremo 2 l vode, dodamo odcejen fižol, lovor ter poprova zrna in fižol skuhamo. Solimo ga, ko je že skoraj kuhan.

2

Čebulo olupimo in drobno narežemo. Olje segrejemo, dodamo čebulo in jo počasi pražimo. Solimo jo že na začetku. Na koncu dodamo žlico mlete rdeče paprike, po želji še pekočo papriko, dobro premešamo in odstavimo.

3

Ko se fižol zmehča (ne sme se razkuhati), odlijemo vodo (nekaj je prihranimo) in polovico fižola preložimo v pekač, premazan z oljem. Nanj razporedimo čebulo, ki jo pokrijemo z drugo polovico fižola. Dolijemo toliko fižolove vode, da doseže gladino fižola. Pekač položimo v segreto pečico in ga na 220 °C pečemo dobre pol ure, da se površina lepo zapeče. Pečen prebranec naj nekoliko počaka, preden ga postrežemo.

Napotek

Preden damo prebranec v pečico, ga lahko obložimo z rezinami slanine ali klobase.

Priljubljeni recepti

»Leskovački uštipak«

Klasični uštipak s kajmakom bo vedno znova navdušil vaše goste

Enostavno

Lečna solata z bučo in češnjevim paradižnikom

Leča in buča sta dober ter zdrav par

40 min
Enostavno

Skutna torta z mandarinami

Ta skutna torta vedno uspe, mandarine pa poskrbijo za dodatno svežino

1 h 45 min
Enostavno

Kostanjev zvitek v slaninskem ovoju

Kostanj in slanina se v tem receptu združita v pravo praznično poslastico

1 h
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.