
Kaj boste skuhali danes?
Prebranec
Prebranec ali pasulj- značilna balkanska jed.
Prebranec
Prebranec ali pasulj- značilna balkanska jed.

Sestavine
- 500 g suhega belega fižola
- 700 g čebule
- 1 lovorov list
- sol
- nekaj zrn popra
- 1,5 dl olja
- 1 žlica rdeče mlete paprike
- ostra paprika (po želji)

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
- 500 g suhega belega fižola
- 700 g čebule
- 1 lovorov list
- sol
- nekaj zrn popra
- 1,5 dl olja
- 1 žlica rdeče mlete paprike
- ostra paprika (po želji)
Postopek
Fižol čez noč namočimo. Naslednji dan ga odcedimo, zalijemo s hladno vodo in zavremo, nato pa še enkrat odcedimo. Zavremo 2 l vode, dodamo odcejen fižol, lovor ter poprova zrna in fižol skuhamo. Solimo ga, ko je že skoraj kuhan.
Čebulo olupimo in drobno narežemo. Olje segrejemo, dodamo čebulo in jo počasi pražimo. Solimo jo že na začetku. Na koncu dodamo žlico mlete rdeče paprike, po želji še pekočo papriko, dobro premešamo in odstavimo.
Ko se fižol zmehča (ne sme se razkuhati), odlijemo vodo (nekaj je prihranimo) in polovico fižola preložimo v pekač, premazan z oljem. Nanj razporedimo čebulo, ki jo pokrijemo z drugo polovico fižola. Dolijemo toliko fižolove vode, da doseže gladino fižola. Pekač položimo v segreto pečico in ga na 220 °C pečemo dobre pol ure, da se površina lepo zapeče. Pečen prebranec naj nekoliko počaka, preden ga postrežemo.
Napotek
Preden damo prebranec v pečico, ga lahko obložimo z rezinami slanine ali klobase.