
Kaj boste skuhali danes?
Prebranec
Prebranec ali pasulj- značilna balkanska jed.
Prebranec
Prebranec ali pasulj- značilna balkanska jed.

Sestavine
- 500 g suhega belega fižola
- 700 g čebule
- 1 lovorov list
- sol
- nekaj zrn popra
- 1,5 dl olja
- 1 žlica rdeče mlete paprike
- ostra paprika (po želji)

Ta eksotična živila lahko uporabite v številnih jedeh
Se vam zdijo azijske jedi preveč zapletene, da bi jih pripravili doma? Ste v zadregi, ker ne poznate eksotičnih sestavin in ne veste, v katerih jedeh se uporabljajo?

Tako pripravite pica kruhke, ki izginejo z mize v nekaj minutah
Jajčni pizza toasti iz pečice so popolna ideja za hitro, toplo in nasitno večerjo. Mehki, zapečeni in polni okusa!

Poznate vahtni kruh? Domači kruh z rdečim grozdjem naravnost iz Brd
Tradicionalni vahtni kruh iz Goriških Brd je odličen za jesenske dni. Če se na vaši trti najde še kakšen grozd, vam bo ta recept prišel prav.
Sestavine
- 500 g suhega belega fižola
- 700 g čebule
- 1 lovorov list
- sol
- nekaj zrn popra
- 1,5 dl olja
- 1 žlica rdeče mlete paprike
- ostra paprika (po želji)
Postopek
Fižol čez noč namočimo. Naslednji dan ga odcedimo, zalijemo s hladno vodo in zavremo, nato pa še enkrat odcedimo. Zavremo 2 l vode, dodamo odcejen fižol, lovor ter poprova zrna in fižol skuhamo. Solimo ga, ko je že skoraj kuhan.
Čebulo olupimo in drobno narežemo. Olje segrejemo, dodamo čebulo in jo počasi pražimo. Solimo jo že na začetku. Na koncu dodamo žlico mlete rdeče paprike, po želji še pekočo papriko, dobro premešamo in odstavimo.
Ko se fižol zmehča (ne sme se razkuhati), odlijemo vodo (nekaj je prihranimo) in polovico fižola preložimo v pekač, premazan z oljem. Nanj razporedimo čebulo, ki jo pokrijemo z drugo polovico fižola. Dolijemo toliko fižolove vode, da doseže gladino fižola. Pekač položimo v segreto pečico in ga na 220 °C pečemo dobre pol ure, da se površina lepo zapeče. Pečen prebranec naj nekoliko počaka, preden ga postrežemo.
Napotek
Preden damo prebranec v pečico, ga lahko obložimo z rezinami slanine ali klobase.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Skutna torta z mandarinami
Ta skutna torta vedno uspe, mandarine pa poskrbijo za dodatno svežino
Kostanjev zvitek v slaninskem ovoju
Kostanj in slanina se v tem receptu združita v pravo praznično poslastico